26.04.2017 — 16:54

МОЗ провело селектор з паліативної медицини

25 квітня Міністерство охорони здоров’я провело відеоселекторну нараду під головуванням заступника Міністра Олександра Лінчевського. Темою цього спілкування з регіонами стало «Виконання нормативно-правових документів щодо обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та їх прекурсорів у закладах охорони здоров’я».

До діалогу запросили очільників структурних підрозділів з питань охорони здоров’я, керівників лікувально-профілактичних закладів первинного, вторинного та третинного рівнів, головних обласних фахівців за спеціальностями «загальна практика-сімейна медицина», «онкологія», «медицина невідкладних станів», «наркологія», «психіатрія», «паліативна допомога», представників територіальних органів Державної служби лікарських засобів та контролю за наркотиками, посадовців інших дотичних структур.

Посадовці Міністерства охорони здоров’я наголосили, що отримують багато скарг від пацієнтських організацій, хворих, представників закладів охорони здоров’я щодо обігу наркотичних засобів, використання їх у ЛПЗ, призначення цих препаратів хворим, які потребують знеболення. Аби роз’яснити всі нюанси і знайти точки порозуміння, до Центральної апаратної МОЗ запросили посланців громадських організацій, котрі займаються цією проблематикою.

У форматі спілкування з регіонами вони спільно шукали відповіді на питання, що цікавлять обидві сторони. Так, обговорили дотримання нормативно-правових документів щодо обігу наркотичних речовин в закладах охорони здоров’я, забезпечення адекватного знеболення важкохворих пацієнтів в різних регіонах України. Такі відеоселектори мають намір проводити регулярно.

За словами представників Міністерства, Україна, у порівнянні з європейськими державами, має одну з найбільш спрощених систем виписки знеболюючих препаратів. Але кожен заклад охорони здоров’я повинен чітко знати, які нормативно-правові документи регулюють дану діяльність, і неухильно їх виконувати.

 

 

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я