26.04.2017 — 17:59

Олександр Корнійчук: Колегіальний розгляд рішень сприяє вирішенню нагальних питань

Сьогодні під керівництвом голови обласної державної адміністрації Олександра Корнійчука відбулось розширене засідання колегії облдержадміністрації. Участь у засіданні взяли перший заступник голови обласної ради Неоніла Андрійчук, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних підрозділів ЦОВВ, голови райдержадміністрацій, міських (міст обласного значення) рад.

Порядком денним колегії розглянуто ряд питань, зокрема про підсумки проходження опалювального сезону 2016/2017 року, стан розрахунків теплопостачальних підприємств за спожитий природний газ та організацію підготовки об’єктів житлово-комунального господарства і соціальної сфери до роботи в зимовий період 2017/2018 року доповів Григорій Ващук – заступник начальника управління житлово-комунального господарства обласної державної адміністрації.

За словами Григорія Івановича, опалювальний сезон в області пройшов без зривів та надзвичайних ситуацій. Стабільну роботу житлово-комунального господарства забезпечували 16 підприємств комунальної теплоенергетики, 15 підприємств водопровідно-каналізаційного господарства, 20 житлово-експлуатаційних контор, 16 виробничих управлінь та комбінатів комунальних підприємств та 9 підприємств, які надають послуги з благоустрою населених пунктів. Тепло отримували 4625 житлових будинків, 683 дитячих садочки, 72 лікарні та 717 шкіл.

У період негоди (снігопади та ожеледиця) на вулицях та дорогах комунальної власності було забезпечено оперативне реагування аварійних бригад і комунально-технічних служб. З цією метою було залучено 201 одиницю комунальної спецтехніки, використано 29,4 тис. тонн посипкового матеріалу та реагентів, 5,9 тис. тонн залишилося у резерві. Також укладено 335 угод на залучення додаткової спецтехніки при ускладненні погодних умов.

За рахунок різних джерел фінансування 1778 багатоквартирних житлових будинків з централізованим теплопостачанням оснащено засобами обліку теплової енергії, що становить 81% від потреби. У містах Хмельницький, Нетішин та Волочиськ оснащення багатоквартирних житлових будинків, які мають технічну можливість у їх оснащенні побудинковими приладами обліку теплової енергії, становить 100 відсотків.

За даними Держкомстату рівень оплати населенням області за житлово-комунальні послуги у 2016 році – 116,4%, за січень-лютий 2017 року – 89,7%, а це І місце в Україні.

Разом з тим, доповідачем відмічено, що недостатньо проводиться робота з облаштування багатоквартирних житлових будинків засобами обліку теплової енергії у містах Шепетівка та Славута, Полонському, Ізяславському та Дунаєвецькому районах.

За опалювальний період 2016/2017 року на 07 квітня 2017 року підприємствами комунальної теплоенергетики області спожито 135,8 млн. куб. м природного газу на суму 449,3 млн.грн., оплачено за природний газ 667,6 млн. гривень. Рівень розрахунку – 148,6%, а з урахуванням різниці в тарифах (187,9 млн.грн.), заборгованості державного та місцевих бюджетів (27,2 млн. грн.), пільг та субсидій (58,4 млн.грн.), рівень розрахунку становитиме 209 відсотків.

Одразу після завершення минулого опалювального періоду в області розроблено комплекс заходів з підготовки житлово-комунального господарства до роботи в осінньо-зимовий період 2017/2018 року з урахуванням проведених обстежень, виявлених недоліків, які мали місце у минулому сезоні, та визначено джерела їх фінансування.

При підготовці до нового опалювального сезону об’єктів соціальної сфери та житлового фонду особливої уваги потребують заходи з енергозбереження, ремонту та утепленню фасадів, покрівель, вікон, внутрішньо-будинкових систем опалення та гарячого водопостачання, оснащення інженерних вводів багатоповерхових будинків та об’єктів соціальної сфери засобами обліку та регулювання споживання теплової енергії.

На завершення даного питання Олександр Корнійчук додав, що зимовий період 2016/2017 років в цілому в області пройшов стабільно, адже теплопідприємствами області в повній мірі було вжито усіх необхідних заходів, аби забезпечити стабільне проходження опалювального сезону.

“Найблищим часом на засіданнях колегії районних адміністрацій та виконкомів органів місцевого самоврядування необхідно провести детальний аналіз минулого опалювального сезону та визначення дотацій з підготовки до роботи на наступний рік, оскільки більшість районів і міст ще цього не зробили”,- зазначив голова адміністрації та наголосив, що основні роботи з підготовки до зими мають бути завершенні на об’єктах соціальної сфери до 1 вересня, та до 1 жовтня на усіх об’єктах житлово-комунального господарства області.

Продовженням колегії  заслухано інформацію про стан здійснення соціальної роботи центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Доповіла з даного питання Тетяна Власюк Михайлівна – директор обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Так, для забезпечення соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги, їх раннє виявлення та вчасне надання їм підтримки в області до початку проведення адміністративної реформи, відповідно до прийнятих рішень обласної, районних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування діяло 29 ЦСССДМ та 4 державних заклади (центри соціально-психологічної допомоги, матері та дитини, ресоціалізації наркозалежної молоді, обласний соціальний гуртожиток для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування). У ході проведення адміністративної реформи у ряді районів та міст ліквідовано центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Поряд з тим, в більшості  об’єднаних територіальних громад утворено центри соціальних служб, які діють у межах чинного законодавства, та збережено кадровий потенціал.

Таким чином, із 52 спеціалістів ліквідованих/реорганізованих центрів, які здійснювали соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю, переведено на інші посади 25 спеціалістів та 27 звільнено. У результаті таких дій система ЦСССДМ втратила підготовлених спеціалістів, які мали відповідну освіту, пройшли навчання та мали досвід роботи у цій сфері.

На 01.04.2017 року в області функціонує 22 центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, в яких працює 238 спеціалістів, 4 державних соціальних заклади – 48 спеціалістів, 122 прийомних сім’ї, в яких виховується 217 дітей, та 23 дитячих будинки сімейного типу, в яких перебувало 160 дітей.

За звітний період до ЦСССДМ звернулося 22658 сімей, що на 18% більше ніж у 2015 році. На 5% зросла кількість сімей, охоплених соціальними послугами, і становить 17664 сім’ї. База даних сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, становить 6252 сім’ї, що на 7% більше ніж у 2015 році.

Також Тетяною Михайлівною відмічено, що новим напрямом роботи для центрів соціальних служб стало надання соціальних послуг учасникам АТО та членам їх сімей, сімей внутрішньо переміщених осіб.

Відтак, обласним центром СССДМ розроблено Дорожню карту учасника антитерористичної операції Хмельницької області для учасників АТО та членів їх сімей, інвалідів війни та членів сімей загиблих учасників. Цей посібник містить інформацію, яка допоможе у вирішенні питань лікування, реабілітації, соціального захисту, отримання житла та земельних ділянок, професійної та соціальної адаптації учасників АТО та членів їх родин.

Станом на 01.01.2017 року у 1775 сім’ях учасників АТО здійснено оцінку потреб, надано соціальну, психологічну та інформаційну допомогу.

У минулому році соціальними послугами охоплено 355 осіб та сімей ВПО, де здійснено оцінку потреб та надано відповідну допомогу.

Крім того, організовано спеціалізоване формування “Школа волонтерів”. До співпраці із ЦСССДМ залучено 334 волонтери, з яких 199 пройшли відповідну підготовку.

Кризові ситуації у сім’ях, які потребують особливої уваги, вирішуються спеціалістами державних соціальних закладів. Так у центрі матері та дитини у 2016 році перебували 24 жінки з дітьми, яким надано соціальне житло, допомогу у формуванні відповідального батьківства, навиків догляду за дітьми, оформленню документів, налагодженню сімейних стосунків.

У центрі соціально-психологічної допомоги у цілодобовому стаціонарі перебувала 31 особа, 14 сімей, яким надано соціальну допомогу. Загалом протягом 2016 року із цілодобового стаціонару закладу відраховано 28 осіб, 13 сімей.

Соціальним гуртожитком для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, надано допомогу 29 особам.

У центрі ресоціалізації наркозалежної молоді отримували реабілітаційні, психологічні, юридичні, соціально-медичні та соціально-педагогічні послуги 115 осіб. Протягом 2016 року успішно завершили курс ресоціалізації 22 отримувачі соціальних послуг, які повернулися у свої сім’ї та до нормального життя.

Підсумовуючи інформацію Тетяни Власюк, очільник області додав, що основним об’єктом у нашій роботі має бути людина і допомога, яка має бути вчасною та максимально наближеною. Необхідно в повному обсязі виконувати соціальні зобов’язання та гарантувати захист найбільш уразливим категоріям громадян.

Останнім питанням порядку денного колегії розглянуто питання про реалізацію в області Урядової програми “Доступні ліки”.

Директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Яків Цуглевич нагадав, що Програма передбачає безкоштовний або з частковою доплатою відпуск лікарських засобів під час амбулаторного лікування хворих із серцево-судинними захворюваннями, діабетом ІІ типу та бронхіальною астмою за рецептами лікарів через аптечні заклади з подальшим відшкодуванням вартості їх за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

Так, затверджено Порядок відшкодування вартості цих лікарських засобів. Відповідно до рішення сесії обласної ради від 23.12.2016 року № 49-9/2016 “Про обласний бюджет на 2017 рік” видатки на такі цілі затверджено в обласному бюджеті на загальну суму 16 млн. 605,4 тис. гривень.

Розпорядженням голови облдержадміністрації від 28.03.2017 № 224/2017-р “Про розподіл коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань” кошти на реалізацію Урядової програми “Доступні ліки” передано на місцеві бюджети з подальшим включенням до кошторисів центрів ПМСД. Відповідно до зазначеного розпорядження Департаментом охорони здоров’я облдержадміністрації сформовано реєстр 26 розпорядників бюджетних коштів, що братимуть участь у вказаній програмі.

Також сформовано перелік аптечних закладів, що здійснюватимуть відпуск лікарських засобів, вартість яких буде відшкодовуватися. На 18.04.2017 року центрами первинної медико-санітарної допомоги укладено 109 договорів з аптечними закладами, що мають у своїй структурі 192 аптечних пункти. При укладенні нових договорів такі аптечні заклади буде внесено до реєстру.

Аналіз стану організації роботи за Урядовою програмою “Доступні ліки” в області свідчить, що всі центри первинної медико-санітарної допомоги розпочали активну роботу щодо її реалізації. У виписці рецептів беруть участь 712 лікарів первинної ланки. На 18.04.2017 року виписано 19 886 рецептів. Проблемним питанням є відсутність в аптечній мережі повного асортименту лікарських засобів, які зазначено у відповідному реєстрі. У частині амбулаторій загальної практики в сільській місцевості, де відсутні аптечні пункти, відпуск лікарських засобів проводиться шляхом реалізації ліків медичними працівниками.

“Урядова програма “Доступні ліки” має дуже важливе соціальне спрямування. За результатами селекторної наради з даного питання область має позитивний результат. Однак, є над чим працювати, особливо у сільській місцевості, оскільки реалізація програми як і робота медичної галузі в цілому, в першу чергу, відображає спроможність допомагати мешканцям своїх громад”, – підсумував Олександр Корнійчук.

За результатами колегії було прийнято відповідні рішення та надано необхідні доручення задля усунення недоліків у роботі.