28.04.2017 — 09:13

«Удосконалення збору та використання даних про безпеку та гігієну праці» – основний девіз робочої зустрічі

З нагоди офіційного відзначення в Україні Дня охорони праці, 27 квітня в приміщенні Кам’янець-Подільської районної державної адміністрації відбулося засідання «круглого столу», в якому взяли участь т.в.о. першого заступника голови, керівник апарату райдержадміністрації Маріанна Великохатько, голова ради по координації діяльності первинних профспілкових організацій в районі, голова районної профспілкової організації працівників АПК Ганна Височанська, начальники структурних підрозділів райдержадміністрації, керівники та фахівці з охорони праці організацій району.

Метою робочої зустрічі стало питання удосконалення збору та використання даних про безпеку та гігієну праці.

Під час своєї доповіді Ганна Височанська зазначила, що основним пріоритетом державної політики в сфері охорони праці залишається життя та здоров`я працівників. Її реалізація можлива при створенні безпечних умов праці на робочому місці, що є законодавчим обов’язком роботодавця.

Учасники «круглого столу» обговорили ситуацію виникнення нещасних випадків та їх профілактику. За оперативними даними, попри тенденцію до зниження кількості потерпілих від нещасних випадків на виробництвах, стан охорони праці на Кам’янеччині залишається напруженим. Так, упродовж останніх п’яти років зафіксовано 22 випадки виробничого травматизму, в результаті чого 25 працівників травмовано, з них 7 — зі смертельним наслідком.

Останнім часом дещо поліпшилося ставлення керівників агропромислового комплексу до виконання рекомендацій з питань безпеки праці. Позитивним є те, що багато процесів автоматизовано, а на полях працює сучасна високопродуктивна техніка, спеціалісти та працівники проходять медичний огляд. Згідно зі встановленими нормами, їх забезпечують спецодягом та взуттям, засобами індивідуального захисту, мийними засобами.

На підприємствах ТОВ СП «НІБУЛОН», ТОВ СП «Деметра-10» працюють досвідчені спеціалісти з охорони праці Олександр Білюк, Микола Боршуляк та Вікторія Атаманюк. Проте в багатьох господарствах через малу чисельність працюючих в штаті немає посади інженера з охорони праці — цю роботу виконують спеціалісти за сумісництвом. 31 січня ц.р. внесено зміни до типового положення про службу охорони праці, де уточнено, що на підприємствах, де трудяться менше 20 осіб, для виконання функцій служби охорони праці можуть залучатися сторонні спеціалісти на договірних засадах, які мають відповідну підготовку. Потрібно, щоб такі фахівці мали виробничий стаж роботи не менше 3-х років і пройшли навчання з охорони праці.

Завдяки тісній співпраці районної профспілкової організації зі спеціалістами Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві, проводяться спільні виїзди фахівців на підприємства району, організовуються «круглі столи» з питань безпеки праці. При Фонді працює комісія з трудових спорів, у якій беруть участь представники влади, роботодавці та профспілки, і ми, профспілки, постійно добиваємося об’єктивного розслідування нещасних випадків на виробництві та підтримуємо потерпілих. За допомогою колективних договорів, які укладаються між власниками та профспілковими комітетами, вдається вирішувати чимало питань, пов’язаних з безпекою праці.

Присутні також обговорили шляхи профілактики виробничого травматизму та професійної захворюваності. На засіданні дійшли згоди, що сьогодні вкрай потрібно вирішити питання проведення атестації робочих місць за умовами праці. Роботодавці не повинні заощаджувати на створенні здорових і безпечних умов праці на підприємствах, вони мають виділяти кошти на охорону праці — не менше 0,5% від суми реалізованої продукції, а бюджетні підприємства — не менше 0,2% від фонду оплати праці.

За матеріалами Кам’янець-Подільської РДА