05.05.2017 — 15:13

Одна з основних причин нещасних випадків з вибуховими пристроями – грубе порушення елементарних правил безпеки

Травневі свята продовжуються – українців чекає чотири вихідні дні. Кожен намагається провести ці дні з користю, тому багато громадян їдуть працювати в села та на дачі. Під час земельних, польових робіт, прогулянок лісом чи навіть на власному подвір’ї громадяни знаходять багато небезпечних знахідок, які таїть земля, тобто вибухонебезпечних предметів.

Під цією назвою слід розуміти будь-які пристрої, засоби, підозрілі предмети, які здатні за певних умов (або при дії на них) вибухати. На жаль, досить часто, гинуть дорослі, намагаючись розібрати пристрій або здати його на металобрухт, та діти, які з цікавості граються із боєприпасами.

Вже з початку року на території нашої області було виявлено та знешкоджено 338 вибухонебезпечних предметів.

У зв’язку із непоодинокими випадками знаходження вибухонебезпечних предметів, управління з питань цивільного захисту облдержадміністрації нагадує про правила поведінки при виявленні підозрілих, вибухонебезпечних предметів та порядок дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій.

При виявленні вибухонебезпечного або підозрілого предмета, особа ЗОБОВ’ЯЗАНА:

Негайно припинити всі види робіт в районі виявлення вибухонебезпечного пристрою.

Повідомити про небезпечну знахідку та її розташування оперативно-рятувальну службу ДСНС, поліцію, місцеві органи влади.

Встановити із підручних матеріалів (мотузки, шматка тканини, каміння та ін) попереджувальні знаки або огорожу навколо вибухонебезпечних предметів.

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

Наближатися до знахідки.

Брати її до рук та намагатися самостійно вилучати із землі.

Наносити по предметі удари.

Розпалювати поряд багаття або кидати в нього предмет.

Допускати дітей і сторонніх осіб до місць виявлення вибухонебезпечних предметів.

Користуватися мобільними телефонами та засобами радіозв’язку (вони можуть спровокувати вибух).

Здійснювати на предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини отруйні та чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Розмінуванням, знешкодженням або знищенням вибухонебезпечних предметів займаються тільки фахівці відповідних служб! Одна з основних причин нещасних випадків з вибуховими пристроями – грубе порушення елементарних правил безпеки.