05.05.2017 — 15:26

Олександр Пажимський став лауреатом премії імені Бориса Возницького

У НКММК “Мистецький Арсенал” за участю Міністра культури України Євгена Нищука відбулася урочиста церемонія вручення Премії імені Бориса Возницького “За вагомий особистий внесок у розвиток музейної справи” 2017.

Третім лауреатом Премії імені Бориса Возницького став засновник та багаторічний директор Державного історико-культурного заповідника “Самчики” Олександр Пажимський.

Олександр Матвійович – відомий український музейник, краєзнавець, етнограф, історик і художник, його ім`я добре відоме серед істориків, краєзнавців, знавців палацово-паркового мистецтва, охоронців національної культурної спадщини, геральдистів, художників, етнографів, екологів. В мистецькому середовищі Олександр Пажимський відомий як майстер, що повернув славу знаменитому “Самчиківському розпису”, його твори  зберігаються в провідних музеях Києва, Львова, Запоріжжя, Канева, Сум, Хмельницького, а також в приватних музеях, збірках, колекціях України, США, Німеччини, Голландії, Англії, Канади. Він автор понад 100 наукових статей та розвідок, серед яких є й кілька монографій.

Олександр Пажимський зворушливо розповів про свою улюблену справу, якій присвятив життя: “На мій погляд палацово-паркове мистецтво є одним із найскладніших, феноменальних і найдивовижніших, які існують в музейній галузі, адже в цьому випадку синтезується природа  разом з багатьма видами мистецтв. Нажаль, поки що воно мало вивчене в Україні, проте в нашій країні надзвичайний потенціал та гідні  фахівці”.

Цьогоріч Експертна рада обрала переможця серед трьох номінантів, визначених із 16 претендентів. Окрім Олександра Пажимського, ними стали: Дмитро Кобалій, завідувач відділу охорони пам’яток історії, археології та природи Національного заповідника “Хортиця” (м. Запоріжжя) та Ярослава Ткачук, генеральний директора Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського (м. Коломия).

Довідково:

Премію імені Бориса Возницького “За вагомий особистий внесок у розвиток музейної справи” засновано НКММК “Мистецький Арсенал”, Львівською Національною галереєю мистецтв  ім. Б.Г. Возницького та Благодійним фондом “Мистецький Арсенал” у квітні 2013 року.

Премія є українською недержавною премією, якою відзначають осіб або колективи, що зробили вагомий внесок у розвиток музейної справи в Україні. Це є унікальна за своєю концепцією нагорода, покликана підкреслити соціальну значущість музейної діяльності, сприяти консолідації професійної спільноти та надати підтримку активним й талановитим музейним працівникам. Премія має на меті відзначити виняткові досягнення професіоналів музейної галузі, котрі стали основою етапних якісних змін у роботі окремих музеїв та у музейній справі України загалом. Вручення Премії відбувається раз на два роки, лауреату вручається диплом та грошова частина премії (від 20 000 грн). Переможця Премії визначає Експертна рада, склад якої що два роки змінюється на третину. До неї разом з визнаними музейними фахівцями входять авторитетні  представники  громадськості.

Першу премію імені Бориса Возницького у 2013 році отримав Олесь Пошивайло – провідний науковий співробітник Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному, а  у  2015 році лауреатом  Премії визнана Тетяна Сабодаш  – головний хранитель музею-заповідника “Олеський замок”.