11.05.2017 — 14:53

О.Корнійчук: Необхідно визначити вектор розвитку області на подальші роки

Сьогодні під головуванням голови облдержадміністрації Олександра Корнійчука та голови обласної ради Михайла Загородного відбулося засідання круглого столу з актуалізації Стратегії регіонального розвитку Хмельницької області на 2011-2020 роки.

Участь в роботі взяли керівники структурних підрозділів обласної державної адміністрації, обласної ради, науковці, представники великих підприємств області, бізнесових структур. Це перший такий захід, що має на меті визначити основні напрямки роботи, яка має бути проведена, щоб наш край мав чітко визначений шлях розвитку, який відповідає усім вимогам та викликам сучасної політичної, економічної та суспільної ситуації в державі та світі в цілому.

Як зазначив у вступному слові Олександр Корнійчук, стратегія розвитку регіону – це не просто документ на папері, відповідно до якого розподіляються кошти державного та місцевого бюджетів, в його основі лежить системне бачення подальшого розвитку регіону.

Олександр Олександрович зауважив, що виконанню Стратегії регіонального розвитку Хмельницької області, прийнятої обласною радою,  у повному обсязі завадила відсутність необхідних законодавчих змін.  Протягом 2011-2016 р.р. вдалося реалізувати перелік проектів, спрямованих на досягнення стратегічних цілей розвитку області. Однак, наразі стоїть питання про внесення до цього документу певних коректив.

“Звісно, стратегічне бачення розвитку регіону не повинно мінятися із кожними внутрішніми змінами, але враховуючи сучасні виклики, особливо агресію з боку Російської Федерації, яка на час розробки стратегії була основним торгівельно-економічним партнером, а також проведенням структурних реформ у різних галузях, Стратегія регіонального розвитку Хмельницької області потребує актуалізації. Необхідно визначити вектор розвитку області на подальші роки”, – підкреслив очільник області.

Підтримав думку Олександра Корнійчука щодо необхідності здійснення актуалізації Стратегії регіонального розвитку і голова обласної ради Михайло Загородний.

Далі учасники круглого столу заслухали інформацію Вячеслава Третяка, координатора Хмельницького обласного підрозділу впровадження спільного проекту ЄС/ПР ООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”, який коротко окреслив цілі сталого розвитку у стратегічному плануванні, розповів про вже втілені в життя проекти в області, а також про нові програми і проекти, які будуть здійснюватися на регіональному рівні для досягнення Цілей сталого розвитку.

Про стан реалізації Стратегії регіонального розвитку Хмельницької області на 2011-2020 роки та перспективи розвитку на 2020-2030 роки  доповів Юрій Гриневич, директор Департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури облдержадміністрації.

Із новими підходами щодо здійснення стратегічного планування Хмельницької області учасників круглого столу ознайомив  Василь Столяров, позаштатний радник голови Хмельницької облдержадміністрації. Як зазначив Василь Федосійович, з ініціативи голови облдержадміністрації Олександра Корнійчука при облдержадміністрації з минулого року працює робоча група, яка розробила базовий варіант Регіональної програми людського розвитку на Хмельниччині на період до 2020 р. Був здійснений ретроспективний аналіз індексу регіонального людського розвитку області на основі статистичних даних за 1999-2015 роки та намічені пріоритетні напрямки досягнення Цілей розвитку тисячоліття. Як зазначив науковець, така робота проводиться на рівні області вперше в Україні.

Також під час заходу було обговорено напрямки розвитку територій в рамках впровадження реформи децентралізації, значення бізнес-сектору у формуванні конкурентних переваг регіону та забезпеченні його сталого розвитку, шляхи реформування освітньої галузі, а також завдання реформи системи охорони здоров’я.