14.05.2017 — 16:12

Курс України на європейську та євроатлантичну інтеграцію залишається точно незмінним – Президент

Президент Петро Порошенко наголошує, що Україна зараз не лише на фініші безвізу, але й в очікуванні завершення ратифікації Угоди про  асоціацію Україна-ЄС.

Курс України на європейську та євроатлантичну інтеграцію залишається точно незмінним – Президент

Глава держави зазначив, що відбувалась складна дискусія щодо питання асоціації Україна-ЄС, ставились питання скептиками про те, що нам доведеться відмовитись від Угоди про асоціацію, погодитись на часткове її застосування у вигляді поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі.

«Але я вдячний нашим партнерам, які знайшли можливість зробити все, щоб Угода про асоціацію запрацювала у повному обсязі», – наголосив Президент під час прес-конференції.

Президент зауважив, що 23 травня в Сенаті Нідерландів відбудуться відповідні дебати, а 30 травня – голосування. «Ми дуже сподіваємося, що воно буде позитивним для України, для Нідерландів, для всієї Європи», – додав він.

«Вперше в наших стосунках з Європейським Союзом ми підійшли до такого моменту, коли не лише будуємо плани, а й підбиваємо підсумки тривалого етапу нашої європейської інтеграції», – сказав Глава держави.

«Всім ясно, що курс на європейську та євроатлантичну інтеграцію залишається точно незмінним», – підкреслив Петро Порошенко.

Президент зауважив, що суспільство цікавиться, як виглядатиме наша подальша траєкторія руху до Євросоюзу, якими будуть тепер особливості та нюанси його втілення в життя і пообіцяв детальні відповіді на ці питання обґрунтувати на початку осені в щорічному Посланні до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище. Він додав, що робота над цим документом вже почалася.

За його словами, Угода про асоціацію з ЄС вже діє, і частка Євросоюзу в українському експорті, імпорті, в усій нашій зовнішній торгівлі становить майже 43%.

«Ми виконали План з візової лібералізації, який передбачав майже півтораста пунктів.  Ми впровадили серйозні реформи в сфері юстиції, захисту прав людини, боротьби з корупцією, міграційної політики. Провели місію оцінювання  з боку Євросоюзу. Адаптували наше законодавство до європейських норм та стандартів. І користь від цих нововведень анітрохи не меша, ніж від самого безвізу», – підкреслив Петро Порошенко.

Президент також зазначив, що зараз ми перебуваємо в стадії імплементації  Угоди про асоціацію, за різними напрямками здійснюємо секторальну інтеграцію з Європейським Союзом. «Все, що робимо, наближає нас до Копенгагенських критеріїв», – зазначив він.