15.05.2017 — 15:12

Водій! Не порушуй правила проїзду залізничного переїзду!

На протязі 2016 року на залізничних переїздах РФ Південно – Західна  залізниця  через порушення водіями Правил дорожнього руху сталось 19 випадків ДТП, в яких 3 особи загинуло та 2 травмовано. Також, лише на перегонах, які обслуговує Хмельницька дистанція колії машиністами поїздів було вжито заходів до негайної зупинки рухомого складу для відвернення наїзду на людину в 30 випадках, в 6-х випадках наїзд попередити не вдалося.

Почастішали випадки в`їзду транспортних засобів в бік рухомого складу та виїзду на колію перед поїздом, вжиття заходів машиністом до негайної зупинки рухомого складу через знаходження людини на колії та травмування із смертельними випадками людей, які раптово з`явилися на колії. Відстань до рухомого складу була меншою, ніж потрібна для повної зупинки. Нагадуємо, що в середньому при швидкості руху поїзда 120 км/год – гальмівний шлях буде складати 1000 метрів, рухомий склад з такою швидкістю прослідує 100м лише за 3сек.

Найчастіше не дотримуються вимог Правил дорожнього руху України власники великовагових та великогабаритних транспортних засобів.

Лише за останні три роки на переїздах Південно-Західної залізниці допущено два випадки ДТП з великогабаритними транспортними засобами. Випадки стали можливі внаслідок порушення перевізниками й водіями транспортних засобів зазначених вище нормативних документів. Так, в добу 20.10.2016 року в 10 год. 03 хв. на залізничному переїзді 81км ПК1 перегону Уладівка-Хмільник відбулося зіткнення регіонального поїзда №805 сполученням Вінниця-Хмельницький з автомобілем марки ЗІЛ-131, державний номер АВ 5658 ВМ. В наслідок зіткнення виникла пожежа в кабіні керування вагону №156 МВ-1. Поїзд зупинився на 80 км ПК9. Водій та двоє пасажирів автомобіля ЗІЛ-131 смертельно травмовані, машиніст дизель-поїзда та помічник машиніста отримали опіки тіла різного ступеню важкості. По впливу було затримано пасажирський поїзд № 55 сполученням Москва-Хмельницький на 3 год. 58 хв.

Відповідно до результатів розслідування зазначених випадків, вини залізниці в них не встановлено. На щастя, в результаті вказаних ДТП немає людських жертв, але, враховуючи вагу поїздів та швидкість їх руху, це скоріше щасливий збіг обставин. Крім того, внаслідок допущених випадків ДТП, залізниці та власникам завдано значних матеріальних збитків, які до цього часу не відшкодовані в повному обсязі.

Шановні водії! Не порушуйте правил проїзду через залізничні переїзди, запам’ятайте, що об’їхавши закритий шлагбаум, або не звернувши уваги на забороняючий сигнал світлофору, ви піддаєте ризику власне життя і життя інших людей!

Життя – дуже важка розплата за безтурботність та халатність. Про це повинен пам’ятати кожен.

 

За матеріалами, наданими Хмельницькою дистанцією колії