17.05.2017 — 14:13

Внесено зміни до порядку призначення житлових субсидії

З 1 травня 2017 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 року №300, якою вносяться зміни до порядку призначення житлових субсидії.

З урахуванням змін у травні органи соціального захисту населення проведуть перепризначення субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг на наступний період та розрахують її розміри на літній сезон, а з жовтня – на новий опалювальний сезон.

Повторно подавати заяву і декларацію на оформлення субсидії необхідно тим сім’ям, які орендують житло, в яких відбулися зміни у складі зареєстрованих, які хочуть отримати субсидію на тверде паливо. Для решти субсидіантів перерахунок проведуть автоматично, без повторного звернення. Разом з тим, слід зазначити, що громадяни яким призначено субсидії, зобов’язані протягом місяця повідомити органи соціального захисту про зміни складу зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, їх соціального статусу, здійснення одноразової покупки, яка перевищує 50 тис. грн., а також переліку комунальних послуг.

Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг на наступний період з 1 травня не призначатиметься у разі отримання від підприємств – виробників/виконавців послуг інформації про прострочену понад два місяці заборгованість з оплати послуг, про що структурний підрозділ з питань соціального захисту населення інформує особу. Якщо протягом двох місяців з дати інформування про непризначення субсидії на наступний строк громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, субсидія призначається з дати закінчення дії попередньої субсидії, в іншому випадку — з місяця, в якому громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору. Зазначений термін може бути продовжений на підставі рішення комісії за наявності поважних причин.

Заборгованість за комунальні послуги не позбавляє права на оформлення субсидії у разі первинного звернення.

Змінами передбачено врахування доходів для призначення субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг за чотири квартали, що передують місяцю, попередньому до місяця, з якого призначається субсидія. Отже, під час здійснення розрахунку субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг на наступний період у травні 2017 року для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді, враховуються доходи за період з квітня 2016 року по березень 2017 року включно.

 Слід зазначити, що при призначенні субсидії на придбання твердого палива і скрапленого газу враховуються доходи, як і раніше, за попередній календарний рік.

Для домогосподарств, що складаються з однієї або двох непрацездатних осіб, збільшено соціальну норму житла, виходячи з якої надається субсидія, до 75 кв. метрів на домогосподарство. При цьому комісії матимуть право, як і раніше, призначати субсидію на понаднормову площу.

Якщо раніше субсидія на опалювальний сезон призначалася з 1 жовтня до 30 квітня і перераховувалася відповідно до рішення органів місцевого самоврядування або місцевої держадміністрації про дату початку та закінчення опалювального сезону, то змінами передбачено, розраховувати розмір субсидії на опалювальний сезон для домогосподарств, які використовують природний газ або електричну енергію для індивідуального опалення, з урахуванням тривалості опалювального періоду з 16 жовтня по 15 квітня включно без подальшого перерахунку.

Повідомлення про призначення субсидії може надсилатись електронною поштою (за наявності відповідного реквізиту). Заявник може бути поінформований про призначення (непризначення) субсидії засобами мобільного зв’язку (смс-повідомлення).

Підприємство – виробник/виконавець послуги зобов’язане зазначати суму переплати за послугу у платіжних документах одержувачам субсидії.

Після закінчення опалювального сезону невикористана сума субсидії для відшкодування витрат на оплату послуги з централізованого опалення (теплопостачання), постачання холодної та гарячої води і водовідведення, послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення (в разі використання природного газу/електричної енергії для індивідуального опалення) повертається підприємством – виробником/виконавцем такої послуги до бюджету в повному обсязі на підставі акта розрахунку загального обсягу невикористаних сум субсидії.

Невикористані суми субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення в обсягах, що не перевищують вартості 100 куб. метрів природного газу або вартості 150 кВт•г електричної енергії, відтепер не залишатимуться на рахунках отримувачів в організаціях, а перераховуватимуться на особовий рахунок одержувача субсидії в банківській установі або виплачуватимуться через поштові відділення.

Списки осіб, у яких зазначаються відповідні суми невикористаної субсидії, подаються до 1 червня управлінню соціального захисту населення підприємствами – надавачами послуг.

Управління соціального захисту має повідомити зазначених осіб про необхідність подання до 1 вересня заяви, в якій вказується спосіб виплати (банк або пошта) та необхідні реквізити, зокрема, особовий рахунок одержувача в банківській установі.

Змінами передбачено, що комісії при райдержадміністраціях, міськвиконкомах можуть приймати рішення щодо призначення субсидії у випадках, не передбачених цим Положенням. Фінансування таких субсидій здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів.