17.05.2017 — 14:22

День Південного Бугу

Відповідно до рішення Басейнової ради Південного Бугу з 2009 року щорічно у третю суботу травня відзначається День Південного Бугу. Цього року свято припадає на 20 травня.

Річка Південний Буг бере свій початок на Волино-Подільській височині поблизу с. Холодець Хмельницької області та впадає у Дніпро-Бузький лиман Чорного моря. Басейн Південного Бугу розташований у межах лісостепової та степової зон на території семи областей України: Хмельницької, Вінницької, Київської, Черкаської, Кіровоградської, Одеської та Миколаївської. Площа басейну становить 63700 кв. км, довжина – 806 км.

Південний Буг – єдина велика річка України, водозбірна площа якої повністю знаходиться в межах нашої держави. Її особливістю є те, що ця річка фактично має лише одну велику притоку – р. Синюху, яка утворюється внаслідок злиття річок Тікич та Велика Вись. Всього на території басейну Південного Бугу протікає 6594 річки, а на території Хмельницької області  протікає близько 20 річок.

Південний Буг – дивовижно мальовнича річка, особливо в середній і нижній течіях, де вона продирається крізь кристалічні породи Українського щита, формуючи фантастично мальовничі скелі, пороги і перекати.

Якщо Дніпро – своєрідний символ України, то Південний Буг – символ її правобережної частини. Цей символ потрібно не тільки оберігати, а й відновлювати. Адже, на сьогодні існує ряд проблем природокористування в басейні річки Південного Бугу. Це і нераціональне та екологічно-небезпечне водовикористання, і забруднення води, і порушення екологічної  інфраструктури води, і багато інших!

Тож закликаємо усіх не байдужих до майбутнього екологічного стану водних ресурсів річки Південний Буг прийняти активну участь у заходах присвячених Дню Південного Бугу.

 За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів Хмельницької облдержадміністрації