19.05.2017 — 12:56

Увага! Пожежонебезпечний період!

З метою попередження виникнення пожеж у природних екосистемах, Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації закликає дотримуватись правил поведінки у лісових масивах у  пожежонебезпечний період.

Пожежонебезпечний період – це частина року, коли виникають лісові і степові пожежі (з моменту сходження снігового покриву навесні до настання стійкої вологої осінньої погоди або утворення снігового покриву).

Упродовж пожежонебезпечного періоду підприємствам, установам, організаціям (незалежно від виду їх діяльності, форм власності) та громадянам забороняється: розведення багать у лісі; заїзд на територію лісового фонду транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети; відвідування населенням хвойних насаджень при підвищеному класі пожежної небезпеки за умовами погоди; палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки;  випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду та сільськогосподарського призначення, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу та сільськогосподарських угідь; залишати під час будівництва доріг, газопроводів, мереж електропередачі, зв’язку, інших комунікацій та об’єктів деревні залишки і горючі матеріали; звалювати та спалювати у лісових насадженнях, поблизу сільськогосподарських угідь та торфовищ сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи тощо (п.3 «Правил пожежної безпеки в лісах України»).

Також розпочинається сезон масового відпочинку людей – канікул та відпусток, коли тисячі людей перемістяться з міст та селищ у зелену зону, що теж посилить пожежну загрозу лісам. Аби уникнути пожежі, слід пам’ятати, що розкладати вогнища й застосовувати відкритий вогонь у лісі забороняється! За сухої погоди достатньо найменшої іскри, щоб спалахнуло велике полум’я, особливо у хвойному лісі.

Отож, будьмо обережними і дбайливими до природи, що нас оточує!

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації