23.05.2017 — 10:57

Безпечний відпочинок біля води

Із наближенням спекотних сонячних днів настає початок купального сезону. Більшість людей асоціюють свій відпочинок саме з відпочинком поблизу водойм. Там відмінно можна поплавати, позасмагати, та й просто розслабитися. Але чи варто повністю розслаблятися, перебуваючи поблизу біля водойми?

Протягом 2016 року на водоймах Хмельницької області загинуло 50 людей у тому числі 3 дітей, що є високим показником у порівнянні з іншими регіонами України. Щоб відпочинок не був затьмарений трагедією, дотримуйтесь правил поведінки на водних об’єктах. Знання та виконання правил поведінки на воді є запорукою безпеки життя, а також отримання задоволення від відпочинку. Варто пам’ятати основні правила поведінки на воді:

  • не заходити у воду в нетверезому стані;
  • не запливати за територію пляжу, яка огороджена буйками;
  • не підпливати до суден і моторних човнів, що рухаються;
  • не стрибати у воду із плавзасобів, споруд та предметів, які для цього не призначені;
  • не засмічувати воду та береги водойми;
  • тим, хто не вміє плавати, не заходити у воду глибше, ніж до пояса.

Звертаємо увагу водокористувачів, які використовують водний об’єкт на умовах оренди, що вони, відповідно до статті 47 Водного кодексу України зобов’язані доводити до відома населення умови водокористування, а також про заборону загального водокористування на водному об’єкті, наданому в оренду.

Щороку перед початком купального сезону дно акваторії, відведене для купання людей, має бути обстежене водолазним підрозділом аварійно-рятувальної служби і очищене від сторонніх предметів (відповідно до наказу «Про затвердження Правил охорони життя людей на водних об’єктах України» п.2.7 від 03.12.2001 № 272).

Вихованість, культура і дотримання правил поведінки на воді кожною людиною забезпечить вам добрий відпочинок і гарний настрій.

Департамент екології та природних ресурсів Хмельницької облдержадміністрації закликає бути дуже обережними під час відпочинку на воді. Щоб він був для вас безпечним, суворо дотримуйтеся порад рятувальників.

Ваша безпека – у ваших руках!

 

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації