26.05.2017 — 09:32

Директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олег Омелянюк із робочим візитом відвідав Чемеровецький район

 

Днями із робочим візитом на Чемеровеччині побував директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олег Омелянюк. Супроводжували представника області голова райдержадміністрації Олег Батюк та начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Василь Нагородний.

Перше господарство, із роботою якого ознайомився Олег Тимофійович було ПП «Аграрна компанія – 2004». Делегація відвідала поля, сад, оглянули лінію по сортуванню яблук, яка була введена у дію у 2016 році. Також посадовці побували у приміщеннях холодильника з регульованим газовим середовищем, де мали змогу особисто переконатися у тому, що холодильник відповідає найкращим світовим і європейським зразкам. Усі процеси, що відбуваються тут, повністю автоматизовано, продукція  – хорошої якості, як і умови праці  обслуговуючого персоналу. ПП «Аграрна компанія – 2004» є сучасним, високо розвинутим сільськогосподарським підприємством, котре не тільки вміє господарювати на землі, а й розширює виробництво, тим самим забезпечуючи частині місцевих жителів постійну роботу і належну зарплату. Окрасою аграрної кампанії є яблуневий сад, площею 434 га. Загальна кількість орендованої землі – майже 5 тис. га. У агроформуванні утримується 11 тис. 44 голів свиней, середньодобовий приріст яких становить 581 грам.

Далі посадовці відвідали ПП «АВС-Агро» с.Кугаївці, де було здійснено оглядини полів, на яких вирощується ріпак та інші культури.

У с. Летава зустрічав дорогих гостей на правах господаря відомий на Чемеровеччині, в області та й по всій державі, уславлений Герой України, директор СВК «Летава» Михайло Шаповал.

Перш ніж обговорити основні завдання, які стоять перед аграріями, Михайлом Васильовичем було запропоновано присутнім перевірити, як втілюються в кооперативі передові, сучасні технології у сільському господарстві. Гості побувала у тваринницькому комплексі та оглянула поля. Михайло Васильович розповів як потрібно вести господарство, аби при сприятливих погодних умовах мати гарний врожай, а взагалі, як він вважає, найбільша його турбота  – це  люди. Протягом багатьох років він дбав і дбає,  щоб у кожного жителя підвідомчої території, який хоче працювати у кооперативі,  завжди була робота та постійний заробіток. Останній, до речі, один з найбільших у районі та області. Кооперативом вирощуються різноманітні сільськогосподарські культури. Під урожай 2017 року було посіяно: пшеницю – на площі 650 га, ярий ячмінь – на площі 265 га, озимий ріпак – на площі 280 га, кукурудзу на силос – на площі 290 га, цукровий буряк – на площі 230 га.  Розводять велику рогату худобу, свиней. Кількість голів ВРХ на сьогоднішній день становить 1763, в тому числі корів – 550, поголів’я свиней налічується 553. За 4 місяці 2017 року вироблено 9 тис. 679 центнерів молока, а також вирощено 943 центнерів м’яса. Незважаючи на складні економічні умови в державі, поголів’я ВРХ та свиней з роками лише нарощується. Про здобутки господарства варто і потрібно говорити, бо сьогодні таких агроформувань, як СВК «Летава», залишилось зовсім небагато по Україні.

Згодом поважні гості ознайомилися із об’єктами соціально – культурної сфери села. Екскурсоводом був сам Михайло Васильович. Він представив делегації «Алею Слави», прекрасний спортивний комплекс, Будинок культури, народний музей.

Голова райдержадміністрації Олег Батюк підкреслив, що Чемеровеччина завжди відзначалася головним неоціненним даром – досвідченими хліборобськими талантами, які з душею, високо професійно і завзято роблять свою справу. Досягнення району у сільському господарстві, ще раз доводить винятковість людей, які тут працюють та примножують гордість і славу рідного краю.

В свою чергу, директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олег Омелянюк акцентував увагу на завданнях, реалізація яких сприятиме розвитку та покращенню аграрного сектору. Адже сільське господарство – одна із стратегічних галузей української економіки, рівень розвитку якої значною мірою визначає продовольчу безпеку, якість харчування населення, а відтак і здоров’я нації.

За матеріалами Департаменту АПК ОДА