31.05.2017 — 12:29

В облдержадміністрації відбулося засідання робочої групи Мінрегіону з розв’язання проблем мешканців гуртожитків

Сьогодні в облдержадміністрації відбулося засідання робочої групи Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства при Кабінеті Міністрів України з розв’язання проблем мешканців гуртожитків.

Засідання провела виконавчий секретар робочої групи, заступник директора Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Світлана Старцева. Також участь в роботі взяли представники Мінрегіону, Мінсоцполітики, Департаментів та управлінь житлово-комунального господарства Рівненської, Тернопільської та Хмельницької облдержадміністрації, представники органів місцевої влади Хмельниччини, громадських організацій, мешканці гуртожитків.

Як зазначив Олексій Дьома, начальник управління житлово-комунального господарства Хмельницької облдержадміністрації, відповідно до законодавства, кожен громадянин України має право на житло. Це право поширюється і на мешканців гуртожитків, що проживають в них на законних підставах. Закон України “Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків” передбачає можливість реалізації цього конституційного права громадян, які змушені проживати в гуртожитках.

Олексій Миколайович зауважив, що з метою безумовного виконання норм цього закону облдержадміністрацією, органами місцевого самоврядування було активізовано роботу з передачі приміщень гуртожитків до комунальної власності з наступним наданням їх мешканцям згоди на приватизацію. 87% гуртожитків, на які поширюється дія вищезгаданого закону, на сьогодні вже перебувають у комунальній власності, і значна частина їх мешканців скористалась правом на приватизацію. 

Світлана Старцева, в свою чергу зазначила, що в Україні близько трьох тисяч гуртожитків, по яких необхідно вирішити питання передачі їх у комунальну власність для забезпечення реалізації права громадян на приватизацію житлових приміщень. Процес триває, і більше 50% мешканців уже скористалися цим правом. Однак є багато проблемних питань, які потребують втручання органів місцевої влади та місцевого самоврядування, проведення спільної роботи на місцях. З метою вирішення таких питань при Кабінеті Міністрів було створено робочу групу Мінрегіону на чолі з Віце-прем’єр-міністром України, Міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадієм Зубком.

Світлана Михайлівна підкреслила, що робота триває уже не один рік, за цей час відзначається позитивна динаміка передачі гуртожитків у комунальну власність. Деякі області уже майже стовідсотково завершили цей процес. А щоб прискорити його надалі, було прийнято рішення про проведення виїзних нарад, на яких буде можливість надати безпосередню правову та організаційну допомогу як органам влади на місцях, так і громадськості у відстоюванні своїх прав у процесі передачі гуртожитків у комунальну власність та подальшої їх приватизації мешканцями.

Під час роботи були заслухані інформації щодо стану справ із забезпечення прав мешканців гуртожитків у кожній з областей, представлених на нараді.