31.05.2017 — 15:49

Інформація щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків на Хмельниччині

Сьогодні в державі відбуваються докорінні зміни у сфері житлової політики. З 1 січня 2009 року набув чинності Закон України „Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків”, який захищає житлові права мешканців гуртожитків.

З введенням в дію даного Закону в області було активізовано роботу по передачі гуртожитків у комунальну власність та надання згоди органами місцевого самоврядування на приватизацію кімнат. 2 березня 2011 року рішенням сесії обласної ради було затверджено Програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад Хмельницької області на 2011-2014 роки. Відповідні програми були затверджені і у районах та містах області.

У містах, де є гуртожитки, на які поширюється дія цього Закону, органами місцевого самоврядування створені та працюють постійно діючі комісії із забезпечення реалізації житлових прав громадян, які проживають у гуртожитках та наглядові ради з питань розподілу та утримання житла. Також, розпорядженням голови облдержадміністрації від 29.07.2009 № 276/2009-р створено обласну комісію з розв’язання проблемних питань забезпечення прав мешканців гуртожитків, склад якої оновлено у вересні минулого року.

Звернення мешканців гуртожитків, по мірі їх надходження, розглядаються на засіданнях цих комісій та наглядових рад. Всього у минулому році було проведено 20 засідань наглядових рад та 48 засідань постійних комісій, у цьому році відбулося 9 засідань наглядових рад та 13 – постійних комісій.

За інформацією управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації, відповідно до регіональної Програми у комунальну власність передбачалося передати 64 гуртожитки, на які поширюється дія вказаного Закону. У 2015 році на розгляд сесії обласної ради було надано звіт про виконання Програми, який затверджено 07 квітня 2015 року  за № 24-31/2015.

Незважаючи на відсутність фінансування з державного бюджету, завдання Програми виконано на 70%, у власність територіальних громад області передано 45 гуртожитків, у тому числі 26 – з державної власності та 19 – з статутних фондів підприємств.  Зокрема, остання передача відбулася у листопаді минулого року. У комунальну власність територіальної громади м.Красилів прийнято гуртожиток державної форми власності,  який перебував на балансі ДП «Красилівський агрегатний завод».

На сьогодні в населених пунктах області загальна кількість  гуртожитків складає 148, з них державної форми власності – 12, гуртожитки, що увійшли до статутних фондів підприємств – 7 та комунальної власності – 129. У цих гуртожитках  проживає 23300 мешканців.

У 124 гуртожитках комунальної власності органами місцевого самоврядування надано дозвіл на приватизацію. Мешканцями приватизовано 5382 житлових приміщення або майже 63% від загальної кількості приміщень, в яких дозволено приватизацію. У 14 гуртожитках приватизацію приміщень завершено.

У 7 гуртожитках міста Хмельницький створено об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, на баланс яких передано дані гуртожитки, по 6 гуртожитках області змінено статус „гуртожиток” на „житловий будинок”.

Залишились непереданими до комунальної власності 17 гуртожитків, які підпадають під дію Закону, в тому числі у 4-х містах (Хмельницький, Кам’янець-Подільський, Шепетівка, Волочиськ) та 1-му районі (с. Шарівка, Ярмолинецького району):

– найбільша кількість непереданих гуртожитків у м.Хмельницькому – 11 (7 – державної форми власності, з яких власником 6 гуртожитків є підприємство Укрзалізниці «Хмельницька дистанція колії», яке сьогодні готово передати гуртожитки у комунальну власність, 1- Хмельницького науково-дослідного інституту землеустрою, який також готовий передати гуртожиток, 4 гуртожитки, що були включені до статутних капіталів товариств, створених  у процесі приватизації, при цьому у 2-х гуртожитках Хмельницького комбінату будівельних матеріалів приватизацію приміщень завершено);

– у м.Шепетівці – 3 (2 – державних та 1 перебуває у статутному капіталі товариства). Власником 2-х державних гуртожитків є Фонд державного майна України. На даний час вони перебувають в управлінні регіонального відділення фонду держмайна України по Хмельницькій області як такі, що під час приватизації не увійшли до статутного капіталу ПАТ «Шепетівський цукровий комбінат» та обліковуються на його балансі. Регіональним відділенням у 2013 році прийнято рішення про передачу гуртожитків (Старокостятинівське шосе, 37 та 33) за згодою Шепетівської міської ради до комунальної власності. Проте, міською радою гуртожитки у комунальну власність міста не прийняті;

– у м.Кам’яніці-Подільському – 1 державний, який є пам’яткою архітектури національного значення;

– у м.Волочиську – 1 (є згода власника на передачу, відсутня техдокументація);

– у с.Шарівка Ярмолинецького району – 1 – державний, відсутня згода Національної академії аграрних наук (проживаючих немає).

За інформацією управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації