01.06.2017 — 09:53

В облдержадміністрації відбулася зустріч з делегацією Республіки Польща

31 травня заступник голови облдержадміністрації Валерій Олійник провів зустріч із делегіцією Університету Марії Кюрі-Склодовської м.Любліна, який був представлений проректором Університету  професором Урсулою Бобрик, директором Центру промоції Університету Марії Кюрі-Склодовської Мартіном Голембьовським, директором Хмельницького інформаційно-консультаційного центру Університету Дмитром Габінетом.

 Від Хмельниччини участь в зустрічі взяли директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олег Фасоля,  начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Інна Михайлова, ректор Хмельницького університету управління та права Олег Омельчук, директор Хмельницького центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування Микола Баюк.

Учасники зустрічі обговорили перспективні напрямки співробітництва та обміну досвідом між представниками освітянського простору Люблінського воєводства (Республіка Польща) та Хмельниччини.

Вітаючи гостей, Валерій Олійник підкреслив, що обласна влада зацікавлена у розширенні можливостей для здійснення і розвитку ефективного українсько-польського співробітництва у галузі культури, освіти та гуманітарної взаємодії. Також одним із пріоритетних напрямків посадовець назвав співпрацю в галузі освіти та науки між нашими державами,  зокрема, вивчення досвіду  Польщі в проведенні реформ освітянської галузі, розділення середньої та старшої школи, забезпечення освітніх потреб українців у Польщі, а також  розширення можливостей міжлюдських контактів.

Також Валерій Цезарович відзначив надзвичайно велике значення обміну учнями шкіл, студентами, науковцями, налагодження співпраці між академічними установами та університетами двох країн, проведення спільних наукових досліджень, які у майбутньому будуть втілені у життя.

“Підтримка, яку надає Польща Україні через різноманітні проекти та програми є надзвичайно вагомою. Вона дозволяє нам швидше рухатися шляхом реформування.  Сподіваємось, що ваші ініціативи співпраці між нашими навчальними закладами та Університетом Марії Кюрі-Склодовської в Любліні сприятиме зміцненню дружніх стосунків, створить умови для обміну досвідом між представниками освітянського простору,” – наголосив Валерій Олійник.

Далі учасники зустрічі обговорили перспективні напрямки співробітництва та обміну досвідом між представниками освітянського простору Люблінського воєводства (Республіка Польща) та Хмельниччини. Зокрема, іноземні гості відзначили високий рівень підготовки студентів з України та висловили зацікавленість у культурній та науковій співпраці.

Як повідомив Мартін Голембьовський, студент Університету Марії Кюрі-Склодовської, що приїхав з м. Хмельницького, у 2015 році виграв престижний польський конкурс “Кращий іноземний студент”. Також він повідомив, що в лютому 2017 року у Хмельницькому відкрився інформаційно-консультаційний центр Університету, метою роботи якого є супровід українських студентів у Польщі, надання допомоги у підготовці документів для вступу у вуз, а також налагодження всебічної співпраці з нашим краєм. Було наголошено, що всі послуги надаються центром безкоштовно. Окрім того, анонсовано, що на базі центру будуть діяти безкоштовні курси польської мови.

Дмитро Габінет поінформував, що Університет Марії Кюрі-Склодовської виступив з ініціативою щодо проведення восени конкурсу для учнів 10-х класів загальноосвітніх шкіл “Європа – це ми!”. Метою конкурсу є популяризація євроінтеграційних процесів серед учнівської молоді Хмельниччини, формування в неї свідомої позиції щодо місця та ролі України в об’єднаній Європі, залучення учнів старших класів до участі у вирішенні проблем їх населених пунктів або в цілому Хмельницької області, а також зміцнення добросусідських стосунків між народами України та Республіки Польща.

Валерій Олійник запевнив іноземних гостей, що така чудова ініціатива отримає всебічну підтримку керівництва облдержадміністрації та висловив надію на тривалу та плідну співпрацю з Університетом Марії Кюрі-Склодовської.