02.06.2017 — 10:13

Підбито підсумки проведення комплексу весняно – польових робіт

1 червня  під головуванням заступника міністра Міністерства аграрної політики та продовольства України Максима Мартинюка відбулася відеоконференція з використанням програми  «SKYPE FOR BUSINESS» з питань підведення попередніх підсумків проведення комплексу весняно – польових робіт.

У відеоконференції взяли участь директор Департаменту агропромислового розвитку Олег Омелянюк, заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Вадим Конончук та інші згідно телеграми.

У ході відеоконференції директор департаменту землеробства та технічної політики в АПК Володимир Топчій  розповів, що у зв’язку з погодними умовами, на сьогодні ще продовжується посів весняних культур. Загалом, в Україні спостерігається хороша перспектива урожаю ярих культур. Щодо озимого клину, то цьогоріч він становить 8 млн. га, що на 409 га більше ніж минулого року.

Були заслухані всі області України щодо підведення підсумків проведення комплексу весняно-польових робіт.

Так, на Хмельниччині станом на 25.05.2017 року агроформування області повністю завершили сівбу ярих культур. Згідно оперативної звітності розрахункова посівна площа по всіх категоріях підприємств становить 1 млн.151 тис. га. що на 2 тис. га більше минулого року. Недосів озимих зернових минулого року компенсується збільшенням обсягів посіву ярих технічних культур і кукурудзи.

Ранні зернові культури висіяні на площі 101,7 тис. га, що становить 102% до попереднього прогнозу. Змінилась прогнозована структура посіву ярих культур. За рахунок  зменшення до минулого року площ посіву сої на 22 тис. га та недосіву озимих зернових на 21 тис. га збільшені площі посіву кукурудзи на зерно на 26 тис. га і соняшника на 17 тис. га.

Гречка посіяна на площі 11,9 тис. га, що на 600 га більше попереднього року. В області продовжують сіяти цю культуру, зокрема на повторних посівах.

 Згідно оперативної звітності  в області  посіяно понад   797 тис. гектарів ярих культур що становить 101% до прогнозованих завдань.

В цілому по всіх категоріях господарств до збирання підлягає понад 330 тис. га ранніх зернових культур і ріпаку, що дасть змогу отримати прогнозовану кількість зерна. На даний час агроформування області готуються до проведення комплексу збиральних робіт, зокрема проводиться ремонт зернозбиральної техніки, придбання матеріально-технічних ресурсів, підготовка бази хлібоприймальних підприємств і складських приміщень до приймання зерна нового врожаю.