02.06.2017 — 14:54

Директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації ознайомився з роботою підприємств Віньковецького та Деражнянського районів

Днями із робочим візитом у Віньковецькому та Деражнянському районах побував директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олег Омелянюк.

Перше господарство, із роботою якого ознайомився Олег Тимофійович у Віньковецькому районі стало ПОП «Росія». ПОП « Росія » – директор підприємства Ганна Загродська.

ПОП « Росія» на території Великоолександрівської сільської ради орендує 1047 га ріллі. Відповідно структури посівних площ озимих культур та фактично посіяних площ ярих культур під урожай 2017 року структура складатиме всього зернових культур – 507 га.

Станом на 1 травня в господарстві утримується 1234 голови великої рогатої худоби. До минулого місяця поголів’я зросло на 40 голів. З них молочних корів утримується 270 голів, за  чотири місяці господарством вироблено 464 тонни молока.

Реалізовано на забій 51 тонни яловичини, які реалізуються не тільки на території України, але і за кордон.

Наступний пункт візиту у Віньковецькому районі – ТОВ « Агропрогрес В» смт. Віньківці – директор підприємства Сергій Білик.

Дане підприємство орендує землі на території Віньковецької селищної ради загальною посівною площею 220 га.

Відповідно структури посівних площ озимих культур та фактично посіяних площ ярих культур під урожай 2017 року структура складатиме всього зернових культур – 220 га. Станом на 1 травня в господарстві утримувалось 384 голови ВРХ,  поголів’я корів становить  260 голів,  вироблено 376 тонн молока та 23 тонни м’яса. Отримано на 1 корову 1230 кілограмів молока.

Про те, в зв’язку з останніми подіями (отруєння поголів’я фосфідом цинку) ,в господарстві загинуло 101 голови ВРХ, з них 9 корів, 29 голів молодняку – телички  до 12-ти місяців, 63-  голови телиці від 12 до 18 місяців. За приблизними підрахунками господарство понесло втрат на понад 2 млн. гривень. І це не остаточна сума, оскільки підприємству на протязі 15 днів було заборонено реалізовувати молоко на молокопереробні підприємства (3 тонни за добу).

Перше господарство в Деражнянському районі, із роботою якого ознайомився Олег Тимофійович стало СТОВ ім. Шевченка – директор Сергій Шаповалов.

Господарство займається вирощуванням  рослинницької та тваринницької продукції .

В обробітку знаходиться 2121 га ріллі, під урожай 2017 року посіяно озимих культур на площі 625 га. Господарство утримує понад 1000 голів ВРХ, в тому числі 413 корів чорно-рябої  голштинської породи. У 2015 році введено в дію доїльний зал, планується нарощування молочного стада до 600 корів, як за рахунок власного відтворення так і за рахунок закупівлі ( в 2017 році господарство придбало  60  телиць). Господарство збільшує валове виробництво молока при цьому підвищує продуктивність дійного стада, зокрема за 4 місяці поточного року збільшено виробництво молока на 30 тонн в порівняні з відповідним періодом  минулого року. Надій на корову складає 2291 кілограм молока. Крім того в господарстві утримується біля 100 голів свиней для власних потреб. Стабільною запорукою нарощування обсягів виробництва продукції тваринництва є стабільна кормова база. Під кормові культури відведено біля 500 гектарів (кукурудза на силос, багаторічні – бобові – люцерна на сінаж та сіно).

Наступний пункт візиту у Деражнянському районі – ФГ «Пролісок» – голова Олександр Ткач. Господарство займається  рослинництвом, садівництвом  та свинарством. В обробітку знаходиться 3000 га ріллі. Також займається галуззю свинарства, застосовують нові технології утримання та годівлі свинопоголів’я (369 голів).

Директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олег Омелянюк акцентував увагу на завданнях, реалізація яких сприятиме розвитку та покращенню аграрного сектору району. Адже сільське господарство – одна із стратегічних галузей української економіки, рівень розвитку якої значною мірою визначає продовольчу безпеку, якість харчування населення, а відтак і здоров’я нації.

  

За матеріалами Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації