08.06.2017 — 09:11

Верховною Радою України розглянуто законопроекти «Про оцінку впливу на довкілля» та «Про стратегічну екологічну оцінку»

 

Верховною Радою України було розглянуто та ухвалено законопроекти «Про оцінку впливу на довкілля» (ОВД) (№ 2009 а-д) та «Про стратегічну екологічну оцінку» СЕО (№6106), які пройшли широке експертне обговорення, отримали схвальну оцінку від Європейського Союзу та відповідають кращим європейським традиціям. Вони здатні забезпечити довгоочікуване належне впровадження в Україні процедур екологічної оцінки, які ефективно працюють у всьому цивілізованому світі вже понад тридцять років.

Основна ідея екологічної оцінки в ЄС полягає у тому, що в процесі прийняття програми, плану чи рішення щодо погодження певної діяльності, що може спричинити негативний вплив на довкілля, відповідальний орган отримує повну інформацію про такий вплив і має можливість врахувати екологічні інтереси поряд із економічними та соціальним, а відтак прийняти поінформоване, збалансоване і відповідальне рішення.

Законопроект “Про оцінку впливу на довкілля”, встановлює обов’язковим проведення такої оцінки в процесі прийняття рішення про дозвіл на провадження конкретної діяльності, яка може мати значний вплив на довкілля до прийняття остаточного рішення щодо діяльності. Оцінка впливу діяльності проводиться щодо конкретних об’єктів: будівництво АЕС, автодоріг, заводів, видобуток корисних копалин, проведення рубок і. т. д. Проект закону встановлює чіткі переліки видів діяльності та об’єктів, які можуть мати значний вплив на довкілля, проведення оцінки впливу діяльності для яких є обов’язковим.

Мета законопроекту «Про стратегічну екологічну оцінку» – створення механізму стратегічної екологічної оцінки для забезпечення охорони навколишнього середовища під час прийняття стратегічних рішень при довгостроковому плануванні. Під стратегічну екологічну оцінку підпадають державні та місцеві програми, схеми, плани, стратегії, містобудівна документація.

Ці два законопроекти передбачають впровадження європейських стандартів екологічної оцінки, а саме – встановлення чітких та прозорих процедур екологічної оцінки при плануванні виробництва та ухваленні рішень органів влади стосовно самого розвитку територій, із забезпеченням участі громадськості та врахуванням існуючих потенційних екологічних проблем, у тому числі пов’язаних із здоров’ям населення.

Консультації з громадськістю в цьому процесі – один з ключових етапів. Громадськість має право ознайомитися із усією інформацією по проекту та висловити щодо нього будь-які зауваження і пропозиції, а орган, що приймає рішення, зобов’язаний їх врахувати.

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації