09.06.2017 — 15:22

Обговорили тему: «Розроблення місцевих схем формування екомережі»

Сьогодні, 9 червня, в приміщені Департаменту екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації відбулося засідання круглого столу на тему: «Розроблення місцевих схем формування екомережі», на якому були присутні представники Хмельницької обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги, Хмельницького управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста та кафедри екології Хмельницького національного університету.

Метою засідання є привернення уваги громадськості та науковців до проблеми розроблення місцевих схем формування екологічної мережі на основі регіональних схем формування екомережі області.

Під час обговорення присутніми було звернено увагу на гостру необхідність створення екологічної мережі на місцях, що дасть змогу: об’єднати у цілісну систему землі природно-заповідного фонду; забезпечити збереження, відтворення і невиснажливе використання природних ресурсів; підвищити стійкість ландшафтів до антропогенних навантажень; забезпечити позитивні зміни стану довкілля, сформувати екологічно безпечне середовище життєдіяльності людей; розширити придатні для рекреаційного використання території, а також забезпечити розвиток збалансованого туризму.

Довідково:

На сьогоднішній день в структурі природно-заповідного фонду Хмельницької області нараховується 522 об’єкти загальною площею 328493,48 га. З них національний природний парк «Подільські Товтри» (один з найбільших у Європі та найбільший в Україні) площею 261316,0 га, національний природний парк «Мале Полісся» – 8762,7 га та регіональний ландшафтний парк «Мальованка» загальною площею 16915,3 га. Загальнодержавний статус надано 42 об’єктам площею 280134,65 га, а також – 480 об’єктам місцевого значення загальною площею 48358,83 га. Відношення площі природно заповідного фонду до площі Хмельницької області становить 15,95 %.

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації