13.06.2017 — 15:53

В облдержадміністрації обговорили питання законності передачі в оренду ставу у с.Манівці Красилівського району

Сьогодні під головуванням заступника голови  облдержадміністрації Валерія Олійника відбулося засідання комісії  з вивчення питання передачі рибогосподарської технологічної водойми громадянину О.Чорному. На засіданні обговорено ситуацію, що склалася у зв’язку з передачею в оренду ставу у с.Манівці Красилівського району.

До складу комісії увійшли представники юридичного відділу апарату облдержадміністрації, Департаменту екології і природних ресурсів облдержадміністрації, Облводресурсів, Держгеокадастру, Регіонального відділення Фонду держмайна в області, Красиліської райдержадміністрації, сільської ради с.Манівці Красилівського району, ДП “Укрриба”, ПАТ “Хмельницькрибгосп”.

Згідно розпорядження голови облдержадміністрації на підставі дозволу на спецводокористування технологічна водойма передана в оренду громадянину О.Чорному для рибогосподарських потреб. З таким рішенням не погоджується ПАТ “Хмельницькрибгосп”, представники якого стверджують, що Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації незаконно видав дозвіл на спецводокористування громадянину О.Чорному.

Сергій Вавринчук, директор Департаменту екології і природних ресурсів, повідомив, що Департамент не мав жодних підстав відмовити О.Чорному у наданні дозволу на спецводокористування, так як ним було надано всі необхідні документи в порядку, затвердженому інформаційною карткою адміністративної послуги “Видача дозволу на спецводокористування”.

Світлана  Скороход, заступник начальника юридичного відділу апарату облдержадміністрації,  в свою чергу поінформувала, що розпорядження прийнято у відповідності до законодавства, оскільки згідно інформації відділу Держгеокадастру у Красилівському районі, земельна ділянка не перебуває у власності чи користуванні, та об’єкти нерухомого майна, в тому числі гідротехнічні споруди державної, приватної або комунальної власності, на вказаній земельній ділянці відсутні.

Під час обговорення було з’ясовано, що дана проблемна ситуація фактично склалася внаслідок бездіяльності ДП “Укрриба”, яке в свій час передало ПАТ “Хмельницькрибгосп” 78 об’єктів водного фонду на території області, в числі яких і технологічна водойма, розміщена на території Манівецької сільської ради,  в оренду без належно оформлених правовстановлюючих документів на земельні ділянки, на яких знаходяться водойми, без присвоєння їм кадастрових номерів. Таким чином, на протязі певного періоду ПАТ “Хмельницькрибгосп” здійснює господарську діяльність, не маючи дозволу на спецводокористування.

Як зазначив начальник обласного управління водних ресурсів Юрій Димінський, ДП “Укрриба”, маючи нерухоме майно, тривалий час нічого не зробило для відведення земельних ділянок. Своїми діями, а точніше бездіяльністю, підприємство поставило ПАТ “Хмельницькрибгосп” у ситуацію, коли неможливо в законному порядку вирішити питання належно оформити оренду переданих  водних об’єктів. Тому ситуація у Манівцях може бути лише першою з багатьох подібним. Щоб уникнути їх на майбутнє, Юрій Мар’янович порадив представникам ДП “Укрриба” негайно зайнятися врегулюванням юридичних питань, які тривалий час ними не вирішувались.

За результатами обговорення визначено, що оскільки на даний час відсутні документи, що могли б бути правовою підставою для скасування розпорядження голови облдержадміністрації про передачу рибгосподарської технологічної водойми в с.Манівці громадянину О.Чорному, то питання може бути вирішено лише в судовому порядку.