16.06.2017 — 11:12

Рекомендації Держпраці щодо  недопущення випадків травмування в АПК у літній період

Згодом розпочнуться активні зернозбиральні роботи. Зважаючи на це, сезонно збільшується кількість дорожньо-транспортних пригод, у тому числі на дорогах загального користування.

Також у зв’язку з активізацією ремонтних та будівельно-монтажних робіт підвищується небезпека ураження електричним струмом через неприпустиме провисання повітряних ліній електропередач або виконання робіт в охоронних зонах електричних мереж з порушенням вимог Правил охорони електричних мереж. Щороку з цієї причини гинуть люди, які не мали жодного відношення до цих мереж (водії, комбайнери, трактористи та інші).

З метою попередження виникнення нещасних випадків у агропромисловому виробництві під час проведення весняно-польових та зернозбиральних робіт, до виконання яких залучається велика кількість сезонних працівників, звертаємо увагу керівників сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств, а також підприємств, що здійснюють діяльність із зберігання та переробки зерна на необхідність приділяти особливу увагу наступним питанням:

проведення навчання та перевірки знань з охорони праці працівників, що виконують роботи підвищеної небезпеки;

проведення передрейсових медичних оглядів механізаторів та водіїв;

забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту;

дотримання вимог безпеки під час використання мінеральних добрив, пестицидів та агрохімікатів;

забезпечення експлуатації виключно тих тракторів, які обладнанні електростартерним запуском двигуна з кабіни;

недопущення експлуатації сільськогосподарської техніки без захисних огороджень небезпечних зон, а також без попереджувальних знаків та застережних написів про застосування індивідуальних засобів захисту на посівних машинах та машинах для обробітку ґрунту;

дотримання вимог безпеки під час виконання робіт у зоні ліній електропередач;

дотримання працівниками вимог Правил дорожнього руху під час руху техніки дорогами загального користування, а також під час виконання робіт у полі.

За інформацією Управління Держпраці у Хмельницькій області