17.06.2017 — 10:00

17 червня – Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами

17 червня відзначається міжнародною спільнотою як Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами. Цього року він проходитиме під гаслом: «Землі належать майбутньому! Дозволь клімату підтвердити це!».

Серед багатьох глобальних проблем, мабуть, проблема опустелювання є найменш відомою, хоча кожен знає, що пустельні території відрізняються надзвичайно спекотним кліматом, великим дефіцитом вологи і досить крихкою екологічною системою, але водночас ці землі володіють високим економічним потенціалом.

За даними міжнародних організацій та експертів за період з 1981 по 2003 роки було деградовано 24% ґрунтів планети.

Щорічно людство втрачає 12 мільйонів гектарів земель та 75 мільярдів тон родючих ґрунтів. На землях, які втрачаються щорічно, можна було б отримувати 20 млн. тон зерна. Кожну хвилину в світі від голоду вмирає 16 людей, з яких 12 дітей. Біля 40% населення земної кулі страждає від нестачі води. До 2030 року потреби у продовольстві, енергії та воді збільшаться щонайменше на 50%, 45% та 30% відповідно.

Хмельниччина, займає вигідніше географічне положення, характеризується сприятливими природними і кліматичними умовами, різноманітністю ландшафтних територій, багатством рослинного і тваринного світу, мінеральних вод, родючих чорноземів, широкою мережею річок. Але, разом з тим, ситуація може змінитися. В результаті використання важкої техніки відбувається ущільнення ґрунту, розвиваються ерозійні процеси, надмірне використання добрив призводить до засолення ґрунтів, разом з тим з року – в – рік родючість зменшується, однією з причин чого є виніс з полів родючого шару ґрунту. На даний час великий відсоток земель являються розораними і знаходяться в постійній експлуатації.

До речі, Олешківська пустеля, яка знаходиться в Херсонській області, є найбільшим піщаним масивом у Європі, та входить в «Сім чудес України”. Утворилась через випасання величезних отар овець у ХІХ ст., які знищили траву, звільнили піски, а вітрова ерозія дала їм можливість розширюватися.

Розв’язання проблем деградації земель та опустелювання можливе лише за умови поєднання зусиль органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, наукових установ та експертів, неурядових організацій з тими, хто безпосередньо господарює на землі.

За матеріалами Департаменту екології та природних ресурсів ОДА