15.06.2017 — 15:45

Україна повинна бути яскравим прикладом у питаннях гендерної рівності та протидії торгівлі людьми

Про це заявила заступник Міністра соціальної політики України Наталія Федорович під час зустрічі представників Мінсоцполітики із спеціальним представником Діючого голови ОБСЄ з гендерних питань Мелані Вервір, представниками Секретаріату ОБСЄ Рослін Варен та Астрід Холтінгер, представником Моніторингової місії ОБСЄ Івет Лангенхайден і Національним менеджером проектів ОБСЄ в Україні Тетяною Руденко.

Під час зустрічі сторони обговорили питання проведення інформаційно-просвітницьких кампаній з протидії торгівлі людьми, а також механізми надання допомоги постраждалим особам в умовах нових викликів, зокрема нових форм торгівлі людьми, таких як залучення у злочинну діяльність. Інформаційні кампанії, які проводяться Мінсоцполітики спільно з міжнародними та громадськими організаціями, спрямовані на поширення серед населення інформації про те, що жертвою може стати кожна особа, незалежно від віку, статі, рівня освіти чи місця проживання тощо.

 «Питання забезпечення гендерної рівності, протидії домашньому насильству та торгівлі людьми, виконання резолюції Ради безпеки ООН № 1325 – це питання, вирішення яких потребує комплексного підходу із залученням всіх причетних органів влади та активної участі громадянського суспільства», – наголосила заступник Міністра Наталія Федорович.

 Урядом України прийнято низку стратегічних документів, спрямованих на посилення участі жінок не лише у прийнятті рішень, але й у врегулюванні конфліктів, зокрема Національний план дій щодо виконання резолюції Ради Безпеки ООН № 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2020 року.

У березні 2017 року Україна отримала Заключні зауваження Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок за результатами розгляду восьмої періодичної доповіді про виконання Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок. Передбачається, що нова Державна соціальна програма забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року, проект якої наразі розробляється Мінсоцполітики, буде містити ряд заходів, спрямованих на виконання наданих рекомендацій та зауважень. Наразі триває обговорення проекту акта з усіма зацікавленими органами влади та громадськістю.

Метою програми є удосконалення механізму забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у всіх сферах життя суспільства та впровадження європейських стандартів рівності.

Джерело