17.06.2017 — 16:21

У ДОЗ проаналізували готовність ЛПЗ області до надання меддопомоги хворим інфекційного профілю при підвищенні захворюваності на кишкові інфекції

12 червня на оперативній нараді у директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Якова Цуглевича обговорили готовність ЛПЗ області до надання медичної допомоги хворим інфекційного профілю при підвищенні захворюваності на кишкові інфекції. Так, на Хмельниччині за 5 місяців поточного року спостерігається зростання захворюваності на гострі кишкові інфекції (ГКІ). Зареєстровано 1471 випадок гострих ентероколітів (ГЕК). Також зросла захворюваність на ротавірусний ентерит. Покращилась діагностика ротавірусних ентероколітів. Також зросла захворюваність на ГЕКи, які викликані невстановленими збудниками: 295 випадків проти 216 за минулий рік, ймовірно за рахунок ГЕКів вірусної етиології.

З 5 до 18 випадків зріс рівень захворюваності населення на вірусні гепатити А. З 3 до 4 випадків зросла захворюваність населення на лептоспіроз з ймовірним харчовим шляхом передачі.

Зареєстровано 5 випадків ботулізму у дорослих у Віньковецькому, Волочиському, Городоцькому, Красилівському та Старокостянтинівському районах. У 2 випадках мав місце середній ступінь важкості (вводили протиботулінічну сироватку) та в 3 – легкий ступінь важкості. Всі хворі одужали. У 2 випадках причиною захворювання були домашні консерви, в 1 – солоний оселедець, придбаний на ринку та 2 – продукт не встановлений.

У поточному році вже мав місце 1 спалах кишкових інфекцій: 27.04.2017 року серед учнів навчально-виховного комплексу № 2 міста Хмельницького – захворіло 14 осіб.

В ЛПЗ області працює 76 лікарів-інфекціоністів, у т.ч. 19 дитячих та 18 працюють у комунальних інфекційних закладах (КІЗ). Постійно функціонує 652 інфекційних ліжка, з них 307 для дітей та 345 для дорослих, у т.ч. 344 боксованих (для дорослих 140, дітей 204).

Проводяться поточні ремонти, заплановані капітальні ремонти деяких інфекційних відділень, покращилось харчування інфекційних хворих. В усіх закладах розроблені плани первинних протиепідемічних заходів на випадок епідускладнень при особливо небезпечних інфекціях (ОНІ). Визначений незнижувальний запас різних рівнів захисного одягу медикаментів, деззасобів на випадок масових поступлень хворих.

Розроблені плани перепрофілювання закладів під госпітальну базу на поодинокі і масові випадки захворювань на холеру та поодинокі випадки ОНІ.

Провідним закладом для лікування хворих на гострі кишкові захворювання (ГКЗ) та епідускладнень з холери є Хмельницька інфекційна лікарня, яка виконує функції обласної і розрахована на 150 ліжок, серед яких 75 – дитячих. На базі закладу у травні проведено теоретичне та практичне заняття з тематики «Холера» з прийняттям заліків у медперсоналу. Заклад має медикаменти для надання невідкладної допомоги, проте існує потреба у м’якому інвентарі і сучасних засобах індивідуального захисту.

Попри проведену роботу, фінансування інфекційних відділень – недостатнє.

Особливе занепокоєння Департаменту охорони здоров’я викликає відсутність протиботулінічної сироватки та перебої з поставкою інших медичних імунологічних препаратів.

В передепідемічний період підвищення захворюваності на кишкові інфекції ситуація ускладнюється циклічним зростанням захворюваності населення деяких регіонів на кір.

Враховуючи зазначене та з метою посилення готовності ЛПЗ області до надання медичної допомоги хворим інфекційного профілю при підвищенні захворюваності на кишкові інфекції, Департамент ухвалив відповідне рішення.

За матеріалами Департаменту охорони здоров’я ОДА