19.06.2017 — 16:32

У Департаменті охорони здоров’я провели чергову колегію

15 червня в актовій залі Департаменту охорони здоров’я відбулася чергова колегія. Участь у заході взяли начальники управлінь охорони здоров’я Хмельницької та Кам’янець-Подільської міських рад, головні лікарі обласних, міських лікувально-профілактичних закладів, центрів ПМСД, ЦРЛ, СМСЧ м. Нетішин, вузлових лікарень станцій Гречани та Шепетівка, обласних дитячих санаторіїв, директори медичних коледжів та училищ.

Про стан надання терапевтичної та неврологічної допомоги у Красилівському і Віньковецькому районах доповідала головний терапевт ДОЗ ОДА Аліна Костенко. За її словами, у структурі захворюваності, смертності та інвалідності хворі терапевтичного профілю складають близько 30% та 40-50% серед осіб, які відвідують амбулаторно-поліклінічні заклади та яким надається допомога на дому.

Контрольованими показниками надання терапевтичної допомоги є допомога при гострому інфаркті міокарда та гострому порушенні мозкового кровообігу.

При перевірці лікувально-профілактичних закладів Красилівського та Віньковецького районів комісія у складі обласних спеціалістів (терапевта, кардіолога, невропатолога) перевірила всі етапи надання допомоги – первинний та вторинний амбулаторно-поліклінічний і стаціонарний.

Так, у Красилівському районі первинна допомога надається за територіальним принципом на 37 дільницях, з яких 27 терапевтичних та 10 – педіатричних. На них працюють 31 фізична особа (19 лікарів ЗПСМ, 5 дільничних терапевтів, 7 педіатрів).

Красилівський ЦПМСД бере активну участь в реалізації Урядової програми «Доступні ліки». Лікарі уже виписали більше 7 тисяч рецептів, по 73% проведено відшкодування на суму 683 тис. грн., що становить 20% від річного плану. Це 6 рейтингове місце, станом на 02.06.2017.

Терапевтична допомога надається за 10 терапевтичними спеціальностями, проте відсутні окремі фахівці і прийом ведуть сумісники без відповідної підготовки.

Реєстр хворих на ЦД сформований, кабінет оснащений комп’ютером, принтером та підключений до мережі Інтернет.

Виконується ЕхоКГ (включаючи доплерографію): у 2016 році виконано 1120 досліджень. Є перспектива обладнання кабінету сонографії серця та судин в стаціонарному корпусі лікарні.

Потребує заміни холтерівський монітор ЕКГ. Актуальним є питання придбання добового монітору артеріального тиску.

Лабораторна діагностика хвороб серця та судин на належному рівні.

З 2016 року скорочено 10 ліжок у терапевтичному та 5 ліжок у кардіологічному відділеннях. Всього зареєстровано 63 терапевтичних ліжка, в т.ч. 25 терапевтичних у ЦРЛ, 25 кардіологічних, 13 терапевтичних в Антонінах.

Кардіологічне відділення оснащене електрокардіографом, дефібрилятором, кисневим концентратором, проте окремих видів апаратури все ж бракує.

Відділення забезпечені тромболітиками, антикоагулянтами, антитромбоцитарними засобами за рахунок виконання державної та обласної програм лікування та запобігання захворювань органів системи кровообігу.

У 2017 році, у зв’язку з затримкою поставок по державній програмі, завдяки активній позиції адміністрації ЦРЛ, за кошти районного бюджету закуплено 5 флаконів стрептокінази.

Проте гострою проблемою залишається пізня госпіталізація хворих на ГІМ. В 2016 році виконано 8 сеансів тромболітичної терапії (ТЛТ) та 9 ургентних стентувань.

Для надання невідкладної медичної допомоги відділення забезпечене всіма необхідними медикаментами. В повному об’ємі проводиться ЛФК, масаж. На харчування хворих у відділенні виділяється 10,9 грн.

У групі хвороб органів травлення по Красилівському району значно зросли показники ускладнень виразкової хвороби шлунку та ДПК.

Аналізуючи обсяг та якість надання терапевтичної допомоги населенню Віньковецького району, Аліна Костенко підкреслила, що на це суттєво впливає кадровий дефіцит лікарів. Так, у Віньковецькій амбулаторії на 8 тисяч населення залишилось лише 2 лікаря, з вузьких спеціалістів є лише ендокринолог, кардіолог, лікар ФД, завідувач терапевтичним відділенням і районний терапевт (три посади в одній особі зі значним навантаженням). Периферія укомплектована. В Центрі ПМСД працюють 15 сімейних лікарів та 3 педіатри. Всі 6 амбулаторій забезпечені електрокардіографами.

ЦПМСД бере участь у реалізації Урядової програми «Доступні ліки». З початку дії програми виписано 4223 рецепти, відшкодовано 3109 на суму 319 тис грн. або 11% від річного плану.

Слід відзначити зниження захворюваності на інсульт та покращення виявлення ГІМ у 2016 р., порівняно з 2015 р. У Віньковецькій ЦРЛ є можливість виконувати сучасні діагностичні методики: велоергометрію, добовий моніторинг ЕКГ, ехокардіографію, в т.ч  доплерографічне дослідження серця, але ці методики використовуються недостатньо.

За словами Аліни Костенко, в районі зареєстровано 16 тис. пацієнтів з хворобами системи кровообігу, в т.ч. 7 тисяч – з гіпертонічною хворобою та 6 тисяч – з ішемічною хворобою серця.

Терапевтичне відділення ЦРЛ розраховане на 28 ліжок. Оснащене електрокардіографом, дефібрилятором, пульсоксиметром. Найближчим часом планується придбання кисневого концентратора. Лабораторна діагностика хвороб системи кровообігу – на належному рівні.

Пацієнти з ГІМ госпіталізуються у відділення анестезіології та інтенсивної терапії або терапевтичне відділення. Відділення забезпечені тромболітиками, антикоагулянтами, антитромбоцитарними засобами за рахунок виконання державної та обласної програм лікування та запобігання захворювань органів системи кровообігу.

Позитивним є те, що у 2016 році, порівняно з 2015 р., в районі намітилась тенденція до зниження смертності від хвороб системи кровообігу.

На думку головного терапевта ДОЗ, стан надання допомоги хворим терапевтичного та неврологічного профілю у Красилівському та Віньковецькому районах потребує покращення.

Про стан надання судинно-хірургічної допомоги хворим області звітував головний позаштатний судинний хірург ДОЗ ОДА Євген Міщенко. Він поінформував, що судинно-хірургічна служба області надає допомогу населенню з травмами та захворюваннями судин кінцівок, черевної порожнини, лімфатичної системи, а також гнійними ускладненнями цукрового діабету. Особливістю роботи служби є той факт, що вона представлена лише на обласному рівні – у Хмельницькій обласній лікарні, де з 1974 року відкрито відділення судинної хірургії. На сьогодні там розгорнуто 30 профільних ліжок. На вторинному рівні таку допомогу надають лікарі-хірурги. У штатному розписі закладу зареєстровано 5 посад судинних хірургів, на яких працюють 7 фізичних осіб, у т.ч. 2 лікаря працюють на амбулаторному прийомі та 1 штатна посада – у Центрі екстренної медичної допомоги.

У 2016 році в області на судинах виконано 1722 оперативних втручання, з них в обласних закладах – 699, в ЛПЗ міст – 648 та 375 – в районах. На артеріях в області виконано 273 оперативні втручання.

Найбільш поширеними в судинній хірургії, за словами Євгена Міщенка, є оперативні втручання на венах. Так, у 2016 році в Хмельницькій області проведено 1384 оперативні втручання на венах, з них в обласній лікарні – 241 та госпіталі ветеранів – 150. Значна кількість таких оперативних втручань проводиться у міських закладах. У ЦРЛ проведено 365 операцій.

У Хмельницькій міській лікарні використовується лазерна абляція варикозно-змінених вен, що значно покращило рівень надання допомоги. Ця сучасна методика дозволяє значно зменшити час перебування пацієнтів в стаціонарі та забезпечити косметичність.

Загалом, в області при посттромбофлеботичному синдромі було проведено 43 операції. Щорічно реєструються більше 10 тисяч жителів області, які звертаються в ЛПЗ щодо флебітів, тромбофлебітів, варикозного розширення вен. Так, у 2016 році звернулось 10536 осіб. При цьому, виявлення флебітів, тромбофлебітів та варикозної хвороби в області краще, ніж в державі. Під диспансерним наглядом в цілому по області перебуває 50,3% хворих.

Протягом останніх років фіксується збільшення оперативних втручань та оперативної активності, покращився показник виконання плану ліжкоднів.

Виїзна бригада Центру екстреної медичної допомоги, за участі лікарів судинних хірургів, за 3 роки виконали 176 виїздів по центру екстреної медичної допомоги у ЛПЗ області. У відділенні та при викликах по центру екстреної медичної допомоги за 3 роки виконано 112 алошутувань та алопротезувань.

Досягненнями служби судинної хірургії головний позаштатний фахівець називає виконання повного обсягу оперативних втручань на судинах, у т.ч. технічно складних операцій. Крім того, він озвучив основні проблеми судинної хірургії краю та запропонував шляхи їх вирішення.

За результатами розгляду питань порядку денного колегія Департаменту охорони здоров’я ухвалила відповідні рішення.

Хмельницький обласний Центр здоров’я.