23.06.2017 — 12:20

В. Кальніченко: обласна влада завжди буде підтримувати вітчизняного виробника

21 червня, на базі Волочиського машинобудівного заводу ПАТ “Мотор Січ” відбулося розширене засідання правління Союзу промисловців і підприємців Хмельницької області (ХСПП) та Об’єднання організацій роботодавців Хмельницької області (ООРХО).

До участі у розширеному засіданні правління були запрошенні Президент АТ “Мотор Січ” В’ячеслав Богуслаєв, народний депутат України Сергій Лабазюк, заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко, голова обласної ради Михайло Загородний, керівництво Тернопільської обласної державної адміністрації, голова Хмельницького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Віталій Олуйко, голова ХСПП Іван Дунець, керівники промислових підприємств, профспілок області та інші запрошені.

Під час заходу були обговорені питання конкурентоздатності виробництва та впровадження нових технологій ПАТ “Мотор Січ” та особливості застосування конкурентного законодавства на товарних ринках області.

Голова Союзу промисловців і підприємців Хмельницької області Іван Дунець проінформував присутніх про імпортозаміщення – резерв збільшення нових робочих місць, обсягів виробництва, зростання вітчизняної промисловості і економіки України в цілому. Іван Іванович підкреслив, що першочергово необхідно підтримувати вітчизняного виробника, адже розвиток виробництва дає можливість створенню нових робочих місць, відрахування податків, зборів у місцеві бюджети.

В свою чергу, заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко відмітив, що тема імпортозаміщення є дуже актуальною. Загалом в поточному році промисловість області демонструє позитивну тенденцію за основними показниками діяльності, відмітив посадовець. Так, зовнішньоторговельні операції проводилися з партнерами з 91 країни світу.

У січні – квітні 2017 року обсяги експорту та імпорту товарів становили відповідно 130,8 млн. дол. США і 117,5 млн. дол. Порівняно з січнем – квітнем 2016 року експорт збільшився в 1,6 рази, імпорт – на 36,5%.

В 2016 році було виконано замовлення з імпортозаміщення на 100 млн.грн.

“Обласна державна адміністрація завжди буде стояти на стороні власного виробника та сприятиме вирішенню тих питань, які наразі є нагальними з метою поліпшення економічної ситуації не тільки в області, а й в державі в цілому”, – додав Володимир Ілліч.

Крім того, присутні заслухали начальника управління Держпраці у Хмельницькій області Олексія Глушакова, який розповів про зміни до законодавства про працю та урядових установ, та директора Хмельницького обласного центру зайнятості Сергія Черешню з інформацією про ситуацію на реєстровому ринку праці області та основні проблеми формування збалансованого попиту і пропозиції на робочу силу.

На завершення, учасники засідання мали можливість ознайомитися з виробництвом та продукцією Волочиського машинобудівного заводу ПАТ “Мотор Січ”, а також з музеєм Бойової слави Великої Вітчизняної війни та об’єктами соціальної сфери.

Довідково:

Волочиський машинобудівний завод ПАТ “Мотор Січ” спеціалізується на виробництві промислових газотурбінних електростанцій, виготовленні і ремонті двигунів, які використовуються як привід генератора електростанцій, виготовлені кріпильних деталей до авіаційних двигунів, технологічної оснастки і спецінструменту, складних типів штампів і прес-форм, пластмасової тари, а також товарів широкого вжитку.