13.05.2017 — 14:44

Понад 70 виробників Хмельниччини отримали сертифікати EUR.1 для преференційного експорту товарів до Європи

З початку року Хмельницькою митницею ДФС підприємствам-експортерам Хмельницької області оформлено 915 сертифікатів з перевезення товарів EUR.1, які відповідають умовам торгівлі з країнами Європейського Союзу. У порівнянні з відповідним періодом минулого року це більше на 140 одиниць.

Загалом 72 підприємства-виробники Хмельниччини активно використовують сертифікати  EUR.1 для преференційної торгівлі з ЄС. Відповідно число європейських партнерів, які активно купляють продукцію, вироблену на подільських теренах досягло двох десятків країн.

Що стосується товарів, які подільські виробники відправляють на експорт, то це передусім мед, крупи, збіжжя, солод, санітарно-технічні та електротехнічні вироби та продукція лісового господарства.

Водночас статус уповноваженого експортера присвоєно чотирьом суб’єктам зовнішньоекономічної діяльності краю. За твердженням хмельницьких митників, надання сертифікаційних умов товарам українського походження, які експортуються до країн – членів ЄС, забезпечує дію  преференційних ставок ввізного мита.

З іншого боку перевагою використання статусу уповноваженого (схваленого) експортера є те, що для отримання тарифних преференцій український експортер товару без оформлення сертифіката з перевезення форми EUR.1 самостійно, без залучення митниці, визначає та декларує походження товарів на комерційних товаросупровідних документах, що дозволяє прискорити процедуру експорту товару. При цьому строк дії статусу схваленого експортера не обмежений у часі.

На сьогодні митницею впроваджуються новітні алгоритми роботи, що позитивно позначається на налагодженні бізнес-спільнотою краю зовнішньоторгівельних зв’язків із європейськими партнерами. А це в першу чергу надходження валюти та іноземних інвестицій на терени Хмельниччини, сталий економічний розвиток. Водночас митниками краю забезпечено оптимальне дотримання часових нормативів при оформленні товарів, подання митних декларацій в електронному вигляді досягло  рівня 97 відсотків.

За інформацією ГУ ДФС у Хмельницькій області