06.04.2017 — 16:00

Іванна Климпуш-Цинцадзе: Я сподіваюся, що двері в НАТО залишатимуться відчиненими для України

Протягом майже двох третин сторіччя ніщо не змогло розхитати принципів НАТО та примусити Альянс зрадити власній місії: підтримувати безпеку на трансатлантичному просторі півночі планети та в усьому світі. Про це сказала Віце-прем`єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час урочистого прийняття з нагоди 68-ї річниці заснування НАТО.

Вона підкреслила, що для України інтеграція у НАТО означає спільну боротьбу зі спільними викликами за спільні цінності та спільне майбутнє. Україна має повне право пишатися партнерством з НАТО, оскільки в багатьох випадках наші відносини стали зразком та прикладом для інших країн-партнерів НАТО.

«Ми вітаємо політику відкритих дверей НАТО. І я сподіваюся, що двері в НАТО залишатимуться відчиненими для України, яка бажає і здатна взяти на себе відповідальність і зобов’язання членства, досягти відповідних стандартів і критеріїв», – сказала Віце-прем`єр-міністр. Утім, на її переконання, розмови про членство не повинні замінювати повноцінного партнерства: «Амбітна ціль інтеграції у європейську та євроатлантичну спільноту потребує глибоких політичних та економічних трансформацій, кропіткої, подекуди дуже буденної, щоденної роботи».

Саме тому, за словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, Україна поглиблюватиме співробітництво з НАТО з метою досягнення критеріїв, необхідних для набуття членства в цій організації, виходячи з довгострокової цілі приєднання до загальноєвропейської системи безпеки, основу якої складає НАТО. Сьогоднішній пріоритет Уряду – забезпечення ефективної функціональної інтеграції в НАТО.