05.07.2017 — 09:29

У Хмельницькому медичну конференцію присвятили орфанним (рідкісним) захворюванням

4 липня в актовому залі поліклініки Хмельницької міської дитячої лікарні для лікарів загальної практики/сімейної медицини та педіатрів краю провели конференцію на тему: «ЗАХІД зустрічає СХІД: педіатрична практика у системі громадського здоров’я. Орфанні захворювання у клінічній практиці лікаря». Організувала захід громадська організація «Українська Академія Педіатрії» за підтримки Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації. Президент ГО Леонід Дубей є доктором медичних наук, професором кафедри педіатрії і неонатології факультету післядипломної освіти Львівського національного медичного університету ім. Д. Галицького, керівником Центру тромбозу і гемостазу.

За словами Леоніда Ярославовича, дана організація ставить за мету розширення зв’язків між медичними спільнотами України та європейських держав, сприяння впровадженню в нашій країні міжнародних стандартів надання медико-соціальної допомоги дітям, реалізації захисту їхніх прав та свобод. До того ж, вона уже півтора роки є асоційованим членом Європейської Академії Педіатрії, а підтримка міжнародного педіатричного співтовариства та обмін досвідом є дуже важливими на шляху до вступу до Європейської спільноти.

Заступник директора Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА Тетяна Косовська підкреслила, що на теренах нашої області така конференція проходить вперше. Хоча, завдяки тісній співпраці, фахівці всеукраїнського рівня в галузі педіатрії відвідують Хмельниччину по кілька разів на рік. Тетяна Петрівна впевнена, що участь у всеукраїнських та міжнародних конференціях та спілкування з корифеями медицини допоможе лікарям здобути безцінний досвід, щоб потім вміло використати його на практиці.

За даними головного педіатра ДОЗ Лариси Добровольської, у Хмельницькій області налічується близько 1 тисячі дітей, які хворіють на орфанні (рідкісні) недуги.

Тематика лекцій конференції стосувалася синдрому млявої дитини в практиці педіатра та сімейного лікаря, хвороби Помпе, мукополісахаридозу І типу, туберозного склерозу, хвороби Фабрі, хвороби Гоше. Також доповідачі порушили проблему гемофілії на межі ХХІ століття.

Лекторами конференції були фахівці Вінницького національного медичного університету ім. М. І. Пирогова Наталія Сінчук, ДУ «Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова» Лідія Невмержицька, Харківської обласної дитячої клінічної лікарні Михайло Єрмолаєв та головний позаштатний генетик ДОЗ Хмельницької ОДА Наталія Зимак-Закутня.

На завершення конференції Леонід Дубей провів майстер-клас для колег щодо діагностики, моніторингу і тактики лікування кровотеч у дітей.

Усі зареєстровані учасники конференції отримали відповідні сертифікати.

Хмельницький обласний Центр здоров’я.