06.07.2017 — 16:10

Делегація з Хмельниччини поділилась досвідом проведення реформи децентралізації з херсонськими колегами

Сьогодні у Херсонській облдержадміністрації  заступник голови Хмельницької облдержадміністрації Валерій Олійник, директор Хмельницького відокремленого підрозділу Центр розвитку місцевого самоврядування Сергій Яцковський, представники об’єднаних територіальних громад Хмельниччини взяли участь у засіданні «круглого столу» з колегами з Херсонщини.

В ході зустрічі обговорювалися питання формування бюджетів громад і джерел їх наповнення та співпраці з проектами міжнародної технічної допомоги.

Для початку було представлено короткий екскурс про те, як взагалі впроваджується реформа місцевого самоврядування у Херсонській та Хмельницькій областях.

Зважаючи на те, що за даними Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Хмельниччина посіла перше місце у загальному рейтингу областей за формуванням спроможних територіальних громад, директор Хмельницького відокремленого підрозділу Центр розвитку місцевого самоврядування Сергій Яцковський презентував динаміку розвитку й утворення нових ОТГ в їх області.

Він приділив увагу таким напрямкам, як медицина, розвиток єдиного освітнього простору та створення центрів надання адміністративних послуг, адже саме вони відповідно до реалізації державної політики й Мінрегіону є ключовими в процесі децентралізації влади.

Сергій Яцковський зазначив, що тільки завдяки інвентаризації земель в межах населених пунктів надходження до місцевих бюджетів Хмельниччини у 2016 році збільшилися в рази.

Валерій Олійник зауважив: «Розпочинаючи роботу у 2015 році по формуванню й утворенню громад, звичайно, зтикалися з труднощами. Тому слід проводити активну роботу в плані інформування й роз’яснення населення, обґрунтовувати доцільність об’єднання сільським і селищним головам. Та слід пам’ятати, що окрім кількості об’єднаних територіальних громад, перш за все, важлива якість життя мешканців у них».

Голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв повністю погодився з думкою колег із Хмельниччини й додав, що саме для того, аби отримати позитивний досвід і дізнатися про особливості в процесі об’єднання, представників Хмельницьких ОТГ запросили на Херсонщину в рамках Програми U-LEAD.

«Херсонщина активно збільшує кількість громад і найголовніше сьогодні – це вихід на рівень спроможності, самостійного розвитку об’єднань, як це вже зробили всі розвинені європейські країни», – звернув увагу Андрій Гордєєв.

В свою чергу, керівник Херсонського Центру розвитку місцевого самоврядування Оксана Силюкова зазначила, що Херсонщині також є, чим похизуватися, – постійно ведеться співпраця з міжнародними проектами технічної допомоги. Це такі, як Програма «U-LEAD з Європою», Проект «Пульс», програма «ДОБРЕ», проект «Голос громади в місцевому самоврядуванні», проект «Громадянський діалог – співпраця органів місцевого самоврядування об’єднаних територіальних громад задля розвитку» тощо.

В. о. першого заступника голови обласної державної адміністрації Дмитро Бутрій подякував Центру розвитку місцевого самоврядування та Асоціації міст України за їх роботу й зацікавленість в активній допомозі в ході утворення об’єднаних територіальних громад на Херсонщині й запевнив: «Децентралізація – найефективніший спосіб єднання та збереження України як розвиненої, демократичної держави. Це незворотній позитивний процес становлення країни».

Представники ОТГ ще багато спілкувалися, обговорювали хід справ у власних громадах, ділилися досвідом і розповідали про нові можливості для місцевих жителів населених пунктів завдяки децентралізації. Делегація з Хмельниччини перебуватиме у Херсонській області до 8 липня, тож матиме змогу особисто побачити життя в новоутворених громадах і поспілкуватися з місцевими головами ОТГ.

За інформацією Херсонської облдержадміністрації