06.07.2017 — 17:09

Рятувальники закликають до безпечного святкування Івана Купала

У ніч із 6 на 7 липня відзначається народне свято Івана Купала, яке відбувається з багатьма своєрідними обрядами та піснями. Зазвичай святкування проходить на водних об’єктах міста та області із залученням великої кількості населення. Сумна статистика свідчить про збільшення випадків загибелі людей на водних об’єктах області з початком купального сезону. З початку 2017 року на водних об’єктах Хмельниччини внаслідок утоплення загинуло 24 особи, з них 2 дитини. Крім того, у липні на водоймах області виявлені тіла двох осіб, причина смерті яких наразі встановлюється.

Тому, щоб уникнути ймовірної небезпеки, Головне управління ДСНС України у Хмельницькій області нагадує, що відпочинок на воді має бути тільки у спеціально відведених й обладнаних для цього місцях, і лише у світлу частину доби. Слід уникати води зі швидкою течією та не плавати наодинці, особливо, якщо ви не впевнені у своїх силах! Ні в якому разі не можна заходити у воду напідпитку! Утримуйтеся від далеких запливів: переохолодження – головна причина трагічних випадків. Якщо ви будете уважними й обережними, відпочинок на воді принесе вам лише радість та задоволення!

В ніч на Івана Купала обов’язково розпалюється велике багаття, через яке стрибають поодинці або в парі. Купальське вогнище, згідно з переказами, має велику міфічну силу. Через нього стрибають усі, проходячи, таким чином, своєрідний ритуал очищення. Та залишене без нагляду багаття, за наявності вітру та легкозаймистих матеріалів, за лічені хвилини може перерости у неконтрольовану пожежу. Будьте уважними та обережними з вогнем, дотримуйтесь правил пожежної безпеки!

За інформацією ГУ ДСНС в Хмельницькій області