07.07.2017 — 09:03

7 липня- День працівника природно-заповідної справи!

Указом Президента України від 18.08.2009 року №629 визначено 7 липня днем професійного свята  працівників природно-заповідної справи. Це свято для всіх, хто прагне зберегти природу і присвячує цій справі своє життя, свято небайдужих та дбайливих людей.

Заповідання природних територій є найбільш ефективним інструментом збереження природного багатства, і саме тому державою поставлено завдання у найближчі роки збільшити площу природно-заповідного фонду до 10% від площі країни. Завдяки зусиллям працівників природно-заповідної справи вже зроблено велику роботу у сфері природно-заповідного фонду Хмельниччини.

На сьогоднішній день в структурі природно-заповідного фонду  області нараховується 522 об’єкти загальною площею 328493,48 га. З них національний природний парк „Подільські Товтри” (один з найбільших у Європі та найбільших в Україні) площею 261316,0 га, національний природний парк «Мале Полісся» – 8762,7 га та регіональний ландшафтний парк «Мальованка» загальною площею 16915,3 га. Загальнодержавний статус надано 42 об’єктам площею 280134,65 га, а також- 480 об’єктам місцевого значення загальною площею 48358,83 га. Відношення площі природно заповідного фонду до площі Хмельницької області становить 15,95%.

Щороку символом свята обрано рідкісну реліктову папороть – вужачку звичайну. Рослину, що збереглась впродовж мільйонів років еволюції і до цієї пори зростає на території нашої держави. «Квітка» цієї папороті непоказна та неяскрава, але прадавня і загадкова, як наша природа. Ця рослина уособлює волю до життя та потребу у збереженні природних екосистем.

Шанувати, берегти  природу повинна кожна людина незалежно від свої професії. Збереження об’єктів природно-заповідного фонду завдання державної важливості. Тому, враховуючи складний і відповідальний період у державі, девіз цього року – «Збережемо природу – збережемо Україну!».

 Від цього залежить майбутнє нашої нації, її процвітання і довголіття.

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів ОДА