10.07.2017 — 15:12

Глава держави: Інвестиція в безпеку України – це вигідна інвестиція в безпеку НАТО та країн-членів

Президент Петро Порошенко переконаний, що інвестування у безпеку України стане основою подальшої безпеки Північноатлантичного альянсу та країн, які до нього входять.

«За допомогою Альянсу ми впевнено будуватимемо незалежну, стабільну та міцну, демократичну Україну, яка буде запорукою євроатлантичної безпеки. Я переконаний, що інвестиція в безпеку України – це вигідна інвестиція в безпеку НАТО та її країн-членів», – заявив Глава держави під час зустрічі з журналістами за підсумками засідання Комісії Україна-НАТО.

Він зазначив, що учасники засідання сьогодні мали змогу ретельно обговорити шляхи посилення партнерства відповідно до сучасних реалій і існуючих спільних викликів.

«Нашим нагальним завданням є захист і відновлення системи євроатлантичної безпеки, засади якої були підірвані Російською Федерацією – незаконною анексією Криму і військовим втручанням Російської Федерації на Донбасі», – додав Петро Порошенко.

Президент повідомив, що ретельно поінформував Північноатлантичну раду про поточну ситуацію на Донбасі та продовження ескалації напруги через постійні військові провокації контрольованих Росією бойовиків. За його словами, країни-партнери України висловили незмінну підтримку зусиль України щодо захисту територіальної цілісності, відновлення суверенітету у межах міжнародно-визнаних кордонів нашої держави на основі повного виконання Мінських угод і розглянули питання посилення нашої держави.

«Ми обговорили наші спільні підходи задля посилення обороноздатності України, а також підвищення безпеки наших союзників у світлі продовження агресивних дій Російської Федерації», – констатував Глава держави.

У цьому контексті Президент привітав надзвичайно важливу Спільну заяву Комісії Україна – НАТО, яка була ухвалена на засіданні, яка підтверджує обопільну готовність співпрацювати задля зміцнення оборонного партнерства та розвитку всебічної практичної взаємодії України з партнерами з НАТО.

Практичним проявом рішучості України у зміцненні своєї обороноздатності, Петро Порошенко назвав масштабні та фундаментальні реформи, які здійснюються протягом останніх трьох років. «Вони вже демонструють відчутні результати – ми створили дієздатні Збройні Сили та формуємо сучасні безпекові структури. Ми будемо продовжувати докладати активних зусиль з усього комплексу реформ, у тому числі у секторі безпеки і оборони, з тим щоб досягнути до 2020 року відповідних стандартів НАТО», – резюмував Глава держави.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг, у свою чергу, зазначив: «Ми маємо пам’ятати, що в партнерстві між Україною та НАТО ми підтримуємо одне одного. НАТО надає потужну практичну та політичну підтримку Україні. В той же час Україна надає підтримку НАТО. Ми дуже вдячні за те, що Україна робить внесок в усі місії та операції НАТО. Отже, наше партнерство є взаємним і я дуже вдячний за це, а також за Ваш особистий внесок у розбудову цього партнерства».

Генеральний секретар НАТО констатував, що конфлікт на Сході України і досі забирає багато життів, було вбито більше 10 тис. осіб, в тому числі майже 3 тис. мирних мешканців. Він назвав єдиним шляхом вирішення ситуації та відновлення миру в Україні імплементацію Мінських угод.
«Очевидно, що режим припинення вогню не дотримується. Ми також занепокоєні збільшенням загрози для спостерігачів ОБСЄ. Мінські домовленості залишаються єдиним шляхом до миру. Росія має вивести тисячі своїх солдат з України та перестати підтримувати бойовиків шляхом керування військами та надання військової техніки», – підкреслив він.

Очільник Альянсу наголосив, що НАТО твердо підтримує територіальну цілісність та суверенітет України та не визнає і не буде визнавати незаконну та нелегітимну анексію Криму.