10.07.2017 — 16:05

МОЗ провело відеоселекторну нараду, на якій розглянули погіршення епідситуації з кору

7 липня у Міністерстві охорони здоров’я України відбулася селекторна нарада у режимі відеоконференції під головуванням заступника Міністра Оксани Сивак. На нараді констатували погіршення епідемічної ситуації у державі щодо захворювання на кір. Як відомо, найбільш схильні до цієї недуги саме діти. Так, за словами Оксани Василівни, за статисткою МОЗ, у 2016 році щеплення від кору отримали лише 45,5 % дітей, ревакцинацію – 30%.

Посадовці МОЗ підкреслили, що показники захворюваності на кір стрімко зростають. За офіційними даними, за 5 місяців 2017 року зареєстровано 489 випадків. За аналогічний період минулого року було зареєстровано лише 10 випадків кору. Таким чином, захворюваність зросла майже у 49 разів. При цьому, переважна більшість хворих – діти. Так, серед загальної кількості тих, хто захворів за 5 місяців цього року, дитяче населення складає 80 %. Найбільше, за даними МОЗ, на кір недужають діти, віком від 5 до 9 років. На 2 місці – від 1 до 4 років, за ними – підлітки та дорослі. 86,5 % хворих були госпіталізовані, а майже 65 % осіб – лабораторно обстежені. Загалом, більше 65 % тих, хто захворів на кір, були не щеплені.

Також у Міністерстві навели дані по захворюваності, станом на 30 червня. Так, з попередніми діагнозами «кір» зареєстровані 1043 випадки, 755 випадків – серед дітей. Наразі таких хворих фіксують вже у 17 регіонах. Найбільше їх – в Івано-Франківській (500) та Одеській (близько 400). Приєдналися також Тернопільська, Львівська, Дніпропетровська, Закарпатська, Вінницька, Чернівецька, Миколаївська, Хмельницька, Сумська, Полтавська, Кіровоградська, Донецька, Київська та Черкаська. Число хворих у них варіюється від 500 випадків – як в Івано-Франківській до 1 – як в Донецькій, Київській та Черкаській областях.

За даними головного епідеміолога Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА Олександра Мирного, з травня 2017 року і дотепер у Хмельницькій області зареєстровано 6 випадків захворювання на кір, в тому числі 2 дітей. У всіх хворих діагноз був підтверджений лабораторно. 3 інфіковані особи, з яких 1 – дитина, приїхали з Івано-Франківська та Одеси і стали джерелом зараження інших 3 осіб. Згадані випадки кору були зареєстровані у Теофіполі, м. Камянці-Подільському та Чемеровецькому районі. Тамтешні медики проводили усі необхідні заходи, аби убезпечити решту місцевого населення від поширення інфекційного захворювання. В першу чергу – це планові щеплення та вакцинація дитячого населення за епідемічними показами.

Наразі, кір поки не реєструють лише у 8 областях, проте, на думку посадовців МОЗ, радіти ще зарано. Оскільки підвищення захворюваності прогнозують і восени, коли діти повернуться з літніх канікул.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я, збільшилась кількість спалахів захворювання. Станом на 1 липня було зареєстровано 17 таких випадків у 6 областях, під час яких постраждали 127 осіб, з них 113 – дітей. Випадки масового захворювання на кір фіксували у школах, дошкільних навчальних і оздоровчих закладах. У кількох областях кір «принесли» до інфекційних відділень та стаціонарів, де захворіли не лише пацієнти, але й медичні працівники.

У ході відеоселекторної наради заслухали, зокрема, представників Одеської області. Серед майже 400 зареєстрованих у них випадків, на кір занедужали ще й 4 вагітних. Також зафіксовано 2 летальних випадки, ймовірними причинами яких називають ускладнення, спричинені кором. За твердженням одеських медиків, діти – 2 і 4 років не були щеплені і хворіли на пневмонію. Заступник Міністра зобов’язала ретельно розібратися у цих випадках.

Крім того, Оксана Сивак проаналізувала ситуацію в державі із вакцинацією дітей. Так, у грудні минулого року Україна отримала більше 1 млн. доз вакцини «КПК», у другій половині липня мають надійти ще 580 тисяч доз. Посадовець констатувала, що рівень охоплення вакцинацією – досить низький. Так, за 3 місяці цього року щеплення проти кору, паротиту та краснухи (комбінованою вакциною КПК) зробили лише 24 % дітей першого року життя.

Оксана Сивак підкреслила, що у цьому напрямку працювати потрібно не лише з батьками, але й медичним персоналом, які часто вмовляють не проводити вакцинації.

Як відомо, відповідно до Всеукраїнського календаря профілактичних щеплень, вакцинацію від кору, паротиту та краснухи (КПК) проводять у 1 рік з подальшою ревакцинацією у 6-річному віці. Проте існує категорія дітей, у яких за епідемічними показами дещо зміщений графік щеплень. За даними головного епідеміолога ДОЗ Хмельницької ОДА Олександра Мирного, за 5 місяців цього року наша область продемонструвала кращі показники охоплення профілактичними щепленнями проти кору, ніж загалом по державі. Так, вакцину «КПК» в 1-річному віці отримали 38,3% мешканців області (Україна – 37,6%), ревакцинацію у 6-річному віці провели 40,3% дітей краю (Україна – 35 %). Крім того, за 5 місяців цього року перше щеплення КПК зробили у 2 роки і старше (за епідпоказами) 30,8% дітей (Україна – 29,7%), ревакцинацію у 7 років і старше – 29,5% (Україна – 25,4%). Таким чином, станом на 28 червня 2017 року у Хмельницькій області залишилося 25 106 доз вакцини проти кору, паротиту і краснухи (КПК).

Також заступник Міністра повідомила, що наразі відпрацьовують порядок дій, так звану «дорожню карту» щодо дітей 2008-2015 років, які не були щеплені від кору.

Медики нагадують, що єдиним і найбільш ефективним методом профілактики кору є вакцинація. Провести щеплення від цієї недуги можна у центрах первинної медико-санітарної допомоги за місцем проживання дитини. Важливе також своєчасне звернення батьків хворих дітей та дорослих хворих за медичною допомогою та недопущення контакту здорових осіб із хворими на кір.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я