11.07.2017 — 17:39

Отруйні рослини, про які варто знати

Із початком весняно-літнього сезону все більше людей прагнуть проводити вихідні на природі, гуляти по лісу, збирати гриби, ягоди і трави, виїхати за місто у ліс, подалі від метушні чи просто прогулятися у парку.

Природа Хмельниччини багата на різноманітні рослини. Серед них зустрічаються і небезпечні для здоров’я. Простий контакт з деякими лісовими та польовими рослинами може обернутися важким отруєнням. Не все, що росте в природі можна чіпати, нюхати і тим більше їсти.

Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації склав список 10 рослин, які потрібно не просто вміти відрізняти від інших, але щоб уникнути неприємних наслідків, триматися від них подалі.

Амброзія полинолиста

Рослина, що зовні нагадує полин чи коноплю, виробляє отруйний пилок. Часто зустрічається на узбіччях залізниць, шосейних і ґрунтових доріг, по берегах річок і ставків, на пустищах і інших необроблюваних землях, на вулицях, присадибних ділянках, населених пунктів, скрізь, де порушений природний рослинний покрив. У період цвітіння, з середини липня до настання осінніх заморозків, серед населення спостерігається алергійне захворювання амброзійний поліноз. Кількох крупинок пилку цілком достатньо, щоб з’явилося запалення очей, утруднене дихання, сльозоточивість очей, а при особливо великих дозах – кон’юнктивіт. Розповсюджується амброзія з неочищеним насіннєвим матеріалом, транспортними засобами.

 

Борщовик

Рослина має високе стебло і велике листя. Може виростати до трьох метрів. Квіти білого або рожевого кольору, суцвіття у формі парасольки. Росте біля доріг, розташованих біля лісу. Також – на галявинах і пустирях.

При контакті зі шкірою підвищує її чутливість до ультрафіолету, може викликати опік 1-3 ступеня. Наслідки відчутні не одразу – опіки проявляються через кілька годин після контакту. Якщо вже так вийшло, що сік потрапив на шкіру, ретельно промийте її водою з милом і не з’являйтеся на сонці протягом двох днів.

 Аконіт (Борець)

Росте кущами. Має округле листя і квіти темно-синього або фіолетового кольору. Часто зустрічається на березі річок, гірських луках і навіть біля доріг. Також нерідко ця рослина вирощується як декоративна на наших квітниках. Містить отруйний алкалоїд – аконітин. При контакті зі шкірою викликає свербіж, а якщо аконіт потрапить в рот – не уникнути опіків і болю. Після контакту з рослиною швидко погіршується стан – спочатку частішає, а потім уповільнюється дихання, може бути запаморочення, параліч м’язів, зниження температури і лихоманка, мимовільне сечовипускання. Для летального результату достатньо всього двох міліграмів аконітину.

Березка польова

Багаторічна трав’яниста рослина, бур’ян за природою, з довгим зеленим кореневищем. Квіти білі, рожеві, або білі з рожевими смужками. Цвіте з червня до осені. До вечора квітка закривається, в дощову погоду не відкривається зовсім.

Звичайна польова берізка не так нешкідлива, як може здатися на перший погляд. У рослині міститься смолиста речовина конвальвулін. Це сильна отрута, здатна призвести до відчуття печіння в роті й носоглотці, болю у животі, діареї та зневоднення організму.

Болиголов плямистий

Листя молодої рослини схоже на моркву, петрушку або кріп, тому його можна не розпізнати. Суцвіття формою схоже на парасольку і складається з безлічі дрібних квіток. Росте на пустирях, біля доріг, на городах, лісових галявинах, луках. Можна його зустріти і на звалищах, і біля залізниць.

Рослина може викликати головний біль і запаморочення. Також ознаками отруєння є підвищення тиску, прискорене серцебиття, нудота. Зіниці розширюються, шкіра блідне, ковтати стає складно, з’являються судоми і навіть висхідний параліч. Є ризик померти від задухи. А в результаті контакту зі шкірою з’являється дерматит.

Віха отруйний (Цикута)

Рослина має розгалужене стебло, перисте листя. Влітку з’являються білі маленькі квіти, що утворюють парасольку. Любить вологий ґрунт, тому росте на заплавних луках, біля річок та озер.

Небезпечна для дітей, які не знаючи отруйних властивостей рослини, їдять її кореневище, тому що вони мають запах моркви і солодкуваті на смак. Якщо віха потрапила в шлунок, протягом 20 хвилин виявляються перші ознаки отруєння – пронос і блювота. Також серед симптомів – підвищене слиновиділення, біль у животі і припадки, які можуть призвести до смерті.

Вовчі ягоди

Невеликий чагарник, квітки рослини мають зеленкуватий або рожевий відтінок, а плоди за зовнішнім виглядом нагадують барбарис. Часто зустрічається у лісах, також використовується як декоративна рослина.

Червоні плоди рослини дуже привабливі, але вистачить всього 5 штук ягід, щоб викликати важке отруєння. Ознаками отруєння є: рясне слиновиділення і проблематичне ковтання, біль в кишківнику, що супроводжуються блювотою з домішками крові, відчуття опіку на слизовій оболонці рота, діарея, подразнення кон’юнктиви ока, судоми, слабкість, непритомність.

Блекота чорна

Крилатий вислів “Ти що блекоти об’ївся?” був придуманий не випадково. Блекота є отруйною рослиною, причому отруйні всі її частини.

Виростає рослина до півтора метра у висоту, має липке листя і великі квіти брудно-білого або жовтуватого кольору з ворсинками. Плоди у формі глечика, відрізняється дуже неприємним запахом. Зустрічається біля доріг або житлових будинків, на оброблюваних полях.

Отруїтися цією рослиною можна, спробувавши насіння або молоді паростки. Ознаки отруєння з’являються вже через 10-20 хвилин. Пересихає в роті, починається хрипота, червоніє шкіра, збільшуються зіниці. При складних випадках можна втратити свідомість або навіть впасти в кому.

Дурман звичайний

Рослина має великі білі квіти у вигляді труб і велике листя. Плід – коробочка, покрита численними колючками. Росте у сирих місцях, біля доріг, житлових будинків.

Особливо отруйне насіння дурману. Отруєння можна виявити за такими ознаками: розширені зіниці, внутрішньоочний тиск, прискорене серцебиття, блювота, головний біль. Якщо після потрапляння рослини в шлунок, випити води – в роті з’явиться неприємний смак.

Беладона

Має високі стебла і багато відгалужень. Плоди схожі на маленькі ягоди вишні і навіть солодкі на смак. Зустрічається у букових, дубових та інших лісах. Зростає також на узліссях та біля річок.

Перші ознаки отруєння з’являються протягом 20 хвилин. У людини хрипить голос, пересихає горло, частішає серцебиття, розширюються зіниці. Отруєння може мати летальні наслідки – від паралічу легенів або судинної недостатності.

Департамент екології та природних ресурсів закликає бути обачними та, збираючись на прогулянку в ліс або поле, де можуть рости отруйні рослини не чіпати, не нюхати та ні в якому разі не куштувати невідомих ягід та рослин. Знайдіть офіційне джерело та детально ознайомтесь, як виглядають отруйні рослини.

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації