12.07.2017 — 16:41

Директор Департаменту охорони здоров’я Яків Цуглевич зустрівся з батьками онкохворих дітей

У конференц-залі Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації відбулася зустріч керівництва ДОЗ з родичами онкохворих дітей-пацієнтів гематологічного відділення Хмельницької обласної дитячої лікарні (ХОДЛ). Батьки просять допомогти у вирішенні проблеми, що давно назріла. Адже умови перебування у гематологічному відділенні обласної дитячої лікарні, на їх думку, бажають бути кращими. До того ж, у закладі немає дитячого хірургічного стаціонару та отоларингологічного відділення. Як варіант – батьки запропонували перенести гематологічне відділення з обласної дитячої у міську дитячу лікарню. Таким чином, кажуть, буде можливість проводити високодозну хіміотерапію онкохворим дітям.

Директор ДОЗ погодився, що місця для всебічного надання допомоги маленьким краянам не вистачає ні в обласній дитячій, ні в міській дитячій лікарні. Оскільки жоден з цих закладів не надає повного комплексу медичної допомоги дітям. Тому розглядають кілька варіантів вирішення проблеми лікування дітей з лейкемією, як-от розширення приміщення на базі обласної дитячої лікарні або переміщення відділення в міську дитячу лікарню.Проте найоптимальнішим, хоча і не найшвидшим виходом із ситуації, що склалася, буде будівництво нової повноцінної обласної дитячої лікарні. І саме вона матиме повноваження на таке відділення.

Про відсутність в обласній дитячій лікарні достатніх умов для лікування говорять уже давно і на всіх владних рівнях. Ще у 2011 році обласна влада ухвалила Концепцію щодо створення повнопрофільної Хмельницької обласної дитячої лікарні у три етапи.Проте на деякий час, у зв’язку з непростою фінансовою ситуацією у країні, проект відклали.

Директор Департаменту Яків Цуглевич порушував це питання чи не перед усіма високопосадовцями МОЗ та народними депутатами, які приїздили до Хмельницького. Згадана Концепція передбачала 3 етапи: будівництво нового лікувально-діагностичного корпусу на 110 ліжок на прибудинковій ділянці лікарні, зведення неонатального корпусу на 75 ліжок на території міської дитячої лікарні по вул. Степана Разіна, 1, реконструкція існуючого стаціонарного корпусу під обласну дитячу консультативну поліклініку, деякі стаціонарні відділення, харчоблок та овочесховище. Проте сучасні умови вимагають більш чіткого планування та ефективного використання ресурсів.

Наприкінці 2016-го року до обговорення згаданого питання повернулисязнову.Відповідні наради, за участю посадовців та експертів, уже неодноразово проводили у Хмельницькій обласній державній адміністрації.

Попередня вартість проекту нової ОДЛ (у 2012 році) становила 99 млн. грн., очікувана після внесення змін – 270 млн. грн. Проектний термін будівництва,при належному фінансуванні, складатиме33 місяці (2 роки і 9 місяців). Наразі уже коригують проектно-кошторисну документацію до діючого проекту. Її довелося суттєво переглядати, вносити зміни з врахуванням найкращих технологій щодо медичних закладів, плануванням розгортання оптимальної кількості ліжок (185), з повним набором видів якісної медичної допомоги дітям. Це дасть можливість економічно ефективно та в короткий термін створити в області повнопрофільний високоспеціалізований дитячий медичний заклад третинного рівня.

Загалом, хочуть збудувати таку лікарню, яка б відповідала новому рівню охорони здоров’я.Лише у такий спосіб діти зможуть повноцінно отримувати якісну і доступну медичну допомогу відповідно до сучасних стандартів. А заклад зможе сконцентровувати кадрові та матеріальні ресурси і впроваджувати прогресивні медичні технології.

У березні обласні обранці визначили це питання пріоритетним і уже в найближчі роки хочуть втілити плани у життя. За твердженням голови Хмельницької обласної ради Михайла Загородного, звести новий лікувальний корпус і реконструювати поліклініку мають намір протягом 2017-2019 років.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я