13.07.2017 — 17:33

У Хмельницькому відбувся “круглий” стіл “Колективні договори, їх укладення та зміни в законодавстві”за участю представників ОТГ

Сучасний колективний договір повинен враховувати та забезпечувати життєво важливі потреби працівників – збереження робочих місць, гідну заробітну плату та недопущення її заборгованості, безпечні умови праці, розширення соціальних гарантій та визначення конкретного механізму їх реалізації.

Колективні договори обов’язково мають відповідати нормам трудового законодавства України, а також положенням Генеральної угоди на 2016-2017 роки, галузевих угод, територіальної угоди з регулювання соціально-економічних питань. Такий колдоговір − основа соціального захисту працівників, а тому  цей документ дисциплінує та згуртовує трудовий колектив, підвищує відповідальність адміністрації підприємства, установи і організації, мотивує працювати якісно і продуктивно.

На даний час,  у зв’язку із змінами у трудовому законодавстві, процесом децентралізації влади та об’єднання територіальних громад, виникла потреба щодо перегляду домовленостей між трудовими колективами та адміністраціями на предмет їх відповідності змінам трудового законодавства, що набрали чинності у 2017 році.

Актуальні питання децентралізації, реформування місцевого самоврядування і, як наслідок, створення додаткових інститутів господарювання і управління у нових  територіальних громадах, а також особливості укладення трудових договорів обговорили учасники «круглого столу» на тему: «Колективні договори, їх укладення та зміни в законодавстві», що відбувся 11 липня 2017 року у приміщенні відокремленого підрозділу  Центру розвитку місцевого самоврядування
м. Хмельницького ( далі – ВП ЦРМС).

Захід організовано відділенням НСПП в Хмельницькій області (далі – Відділення) у співпраці з ВП ЦРМС та сектором Державної регуляторної служби для представників об’єднаних територіальних громад (далі – ОТГ), за участі сторін соціального партнерства в рамках реалізації проекту U-LEAD з Європою «Програма для України – розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку».

Основна мета заходу – скоординувати методологічну та практичну роботу голів ОТГ по процедурі підписання легітимного колективного договору.

Відкрив засідання директор ВП ЦРМС С. Яцковський. Він же виступив з основною доповіддю, у якій проінформував присутніх про ситуацію з процесами децентралізації та їх законодавчим забезпеченням, окреслив роль та завдання соціальних партнерів у здійсненні конкретних та конструктивних кроків з реформування системи органів центральної влади та місцевого самоуправління. Також, він відзначив особливу юридичну вагу колективно-договірного регулювання у ринкових умовах господарювання, а колдоговір основним інструментом регулювання соціально-трудових відносин (далі – СТВ).

Учасники заходу акцентували увагу на необхідності забезпечення ефективної взаємодії сторін соціального партнерства, зокрема з Відділенням.

В рамках проведення заходу, начальник Відділення Т. Бабич задала темп і позитивний вектор у напрямку взаємодії всіх учасників заходу щодо вдосконалення діючого законодавства при підписанні нових колективних договорів в умовах децентралізації та окреслила чинники дестабілізації стану СТВ у трудових колективах, які можуть виникнути при неналежному дотриманні норм законодавства.

З метою виконання норм Кодексу законів про працю України, Закону України «Про колективні договори і угоди», статті 65 Господарського кодексу України було запропоновано головам ОТГ координувати роботу щодо перегляду діючих колективних договорів.

Доповідачем було  зазначено, що в умовах децентралізації колективний договір має об’єднувати в собі риси договору і нормативно-правового акта. Сьогодні це найважливіший локальний нормативно-правовий акт, що визначає умови праці, умови оплати праці, соціальні гарантії для працівників на підприємстві, в установі, організації. Наголошено, що це не тільки правовий акт, але й акт соціального партнерства на рівні підприємства між працівниками і роботодавцем або уповноваженим ним органом для  узгодження їхніх інтересів.

У виступах представників органів державної влади та місцевого самоврядування, громадських організацій, було визначено основні мотиви і причини необхідності здійснення реформ децентралізації влади,  реформування галузей економіки і місцевого самоврядування. Учасників заходу ознайомлено з основними важливими моментами укладання колективного договору, які удосконалюють його сутність і підвищують соціальний захист найманої праці.

Така рекомендаційно-роз’яснювальна робота є необхідною для усунення початкових чинників дестабілізації стану СТВ і запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів).

Більш детально учасники засідання зупинилися на питаннях СТВ в умовах децентралізації фінансових ресурсів, наявності соціально-економічних проблем та, зокрема, на процедурі укладання колективних договорів та  удосконалення нормативно-правових актів з питань їх укладання із суб’єктами господарювання в створених об’єднаних територіальних громадах. Зі змістовними відповідями з цих питань та конкретними рекомендаціями, долучились до розмови незалежні посередники Національної служби посередництва і примирення  М. Хоменко, М. Голуб і Т. Лукіна.

Під час «круглого столу» відбувся обмін досвідом та практикою вирішення питань, які виникають при створенні нових громад, налагодження ефективної взаємодії сторін соціального діалогу, на збереженні робочих місць та на  належному соціальному захисті найманої праці, шляхом укладання більш досконалого колективного договору. Зокрема, головою обласної організації профспілки працівників соціальної сфери України О.Цюзіком була проведена презентація досвіду роботи профспілкового руху у захисті інтересів прав найманої праці.

На завершення заходу, учасники «круглого столу» підготували низку пропозицій і рекомендацій для органів державної влади, місцевого самоврядування та голів ОТГ в напрямку підвищення ефективності захисту соціально-економічних та трудових прав працівників.

За інформацією відділення НСПП в Хмельницькій області