14.07.2017 — 16:29

Інформаційний вісник Уряду: Уряд перетворює економічні досягнення в підвищення якості життя українців

13 липня Верховна Рада ухвалила запропоновані урядом Володимира Гройсмана зміни до бюджету-2017, які передбачають збільшення фінансування видаткової частини головного фінансового кошторису країни. Такі зміни стали можливими завдяки перевиконанню плану по наповненню бюджету. Відновлення економіки і пожвавлення підприємницької діяльності дозволили додатково зібрати 28 млрд грн, які будуть направлені на збільшення фінансування інфраструктурних і соціальних проектів, підвищення безпеки держави і зміцнення енергонезалежності. Уряд виконує своє головне завдання – трансформувати економічні успіхи держави в покращення життя українців.

 На медицину додатково виділено 5,3 мільярди

Завдяки урядовій пропозиції і підтримці Верховної Ради буде розширено доступ громадян до медичних послуг і лікування.  В цьому році на програму “Доступні ліки” буде додатково виділено 200 млн грн.  Програма стартувала з 1 квітня і передбачає відшкодування вартості медпрепаратів (реімбурсацію) для лікування осіб, які страждають на серцево-судинні захворювання, діабет II типу і бронхіальну астму. Додаткових 450 млн грн. отримають регіони у складі медичної субвенції на лікування хворих на ниркову недостатність (гемодіаліз) та діабет. Зараз в Україні понад 5 тисяч осіб перебувають на гемодіалізі. За підрахунками медиків, в Україні від цукрового діабету можуть страждати близько 2,5 млн осіб. Додатково  186 млн грн вже в цьому році буде направлено на лікування громадян за кордоном.

Одночасно уряд дбає і про розвиток вітчизняної медицини. Тому частина позапланових бюджетних надходжень буде направлена на додаткове фінансування  медичних клінік та науково-дослідних установ. Зокрема, клініки Національної академії медичних наук України додатково отримають 443 млн грн.,  ДУ “Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ” – 60 млн грн. Із спеціального фонду на розвиток сільської медицини буде направлено 4 млрд грн.

 Армія додатково отримає 6,4 млрд грн.

Особливу увагу уряд приділив підвищенню боєздатності країни і забезпеченню потреб українських військових. Додаткові кошти (160 млн грн.) отримає Адміністрація Держприкордонслужби, які підуть на підвищення розмірів винагороди за безпосередню участь в АТО. 249,8 млн грн. будуть направлені на виплати допомоги сім’ям загиблих військовослужбовців. Також збільшиться фінансування видатків на харчування та медикаменти військовим (6,3 млн грн). Уряд підтримає українську команду військових на міжнародних змаганнях «Ігри нескорених 2017» (3 млн грн). Ще 4 млрд грн. армія отримає із спеціального фонду за рахунок розподілення коштів спецконфіскату – грошей Януковича, що були заморожені на рахунках в державних банках.

 На ремонт доріг буде направлено додатково понад 3 мільярди

Уряд продовжує виконувати масштабну програму ремонту доріг по всій країні. У 2017 році на ремонт доріг в державному бюджеті України було передбачено 30 млрд. Завдяки перевиконанню бюджетних планів і розподілення коштів спецконфіскату на дороги в цьому році буде додатково виділено ще 3,25 млрд грн.

 14,1 млрд грн. – на фінансування житлових субсидій

Запропоновані Кабінетом Міністрів зміни до закону «Про державний бюджет України на 2017 рік» передбачають виділення додаткових 14,1 млрд грн. на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг.

Додаткове фінансування в розмірі 100 млн грн. отримає Державна цільова програма енергоефективності. Розширення фінансування енергоефективних заходів сприятиме побудові енергонезалежної держави і зменшенню витрат населення на комунальні послуги.

 Збільшено фінансування культури і соціальних програм

Уряд виконує своє обіцянку – припинити фінансування культури за остаточним принципом. У цьому році фінансування культури збільшено майже на 90%. Зміни до бюджету-2017 передбачають додаткове фінансування окремих програм. Зокрема, на ремонт Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької (м. Львів) та Київського оперного театру виділено 8,1 млн грн.  Ще 69 млн грн. буде направлено на будівництво 3-х меморіалів – Жертв голодомору, Героям Небесної Сотні та загиблим воїнам АТО.

Крім того, 278 млн грн. додатково буде направлено на фінансування створення будинків сімейного типу, ще 100 млн грн. –  на заходи з охорони праці та підвищення техніки безпеки на вугледобувних підприємствах.