20.07.2017 — 16:01

На Хмельниччині до урядової програми “Доступні ліки” долучилося 457 аптечних закладів  

 

Сьогодні під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка відбулася всеукраїнська селекторна нарада щодо стану реалізації урядової програми відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань та перерахування і виплати одержувачам субсидії невикористаних сум субсидії. Від Хмельниччини участь у селекторі взяв т.в.о. заступника голови адміністрації Олег Гуменний та окремі керівники структурних підрозділів облдержадміністрації.

Розпочинаючи селектор, Павло Розенко нагадав, що Уряд започаткував програму «Доступні ліки» у квітні поточного року з метою вирішення одного з ключових завдань – покращання добробуту українців і подовження тривалості життя в Україні. Програма передбачає надання безкоштовних ліків або відшкодування частини вартості ліків від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету ІІ типу.

Так, на сьогодні в державній програмі «Доступні ліки» беруть участь 6200 аптечних установ, профінансовано понад 3 млн 600 тис рецептів. З початку дії урядової програми вже використано 126 млн грн. або 25 % річного бюджету. За червень місяць понад 1 млн. 500 рецептів вже було профінансовано.

«Попри весь той скепсис, який ми чули з екранів телевізорів, ми можемо впевнено сказати, що урядова програма «Доступні ліки» діє і набирає обертів», – підкреслив Віце-прем’єр-міністр.

Також Павло Валерійович зазначив, що зміни до Державного бюджету України на 2017 рік передбачають збільшення фінансування програми «Доступні ліки» на 200 млн грн. Крім того, планується розширити перелік ліків, які підлягають відшкодуванню, щонайменше на 50 препаратів.

“Всім нам необхідно більше працювати над збільшенням кількості аптечних закладів на місцях та над номенклатурою тих ліків, які наявні в аптеках, а саме відповідність тому реєстру препаратів у аптеках, який затверджений Міністерством охорони здоров’я України”, – додав Павло Розенко.

Що стосується питання перерахування і виплати одержувачам субсидії невикористаних сум субсидії, на селекторі відмічено, що Законом України про внесення змін до Державного бюджету України на 2017 рік передбачено понад 14 млрд грн для погашення боргів з проведення розрахунків за субсидії.

Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко повідомив, що станом на 15 липня, із 1580 підприємств-надавачів послуг з електро- та газопостачання 1550 підприємств надали органам соціального захисту населення списки субсидіантів, які претендують на отримання компенсації.

«Загальна кількість отримувачів субсидій включених до списків на право отримання відповідної компенсації складає біля 2 млн осіб. На сьогодні до управлінь соціального захисту подана 761 тисяча заяв», – зазначив Павло Розенко.

Віце-прем’єр-міністр закликав місцеву владу більш активно інформувати громадян, які мають право на отримання компенсації, про необхідність подання до місцевих управлінь соціального захисту населення заяв, у яких мають бути вказані реквізити (банківський рахунок або відділення «Укрпошти») для отримання готівкових коштів.

Інформуючи учасників селектору, т.в.о. заступника голови адміністрації Олег Гуменний зазначив, що Хмельниччина активно долучилася до урядової програми “Доступні ліки”. Так, в програмі беруть участь 176 аптек та 281 аптечний пункти, всього 457 закладів. До виписки рецептів залучено 706 лікарів первинної ланки, якими станом на 15 липня виписано 284 тис. 530 пільгових рецептів, з них по 214 тис. 714 рецептам проведено відшкодування, що становить 75%. Область отримала субвенцію в сумі 16 млн. 605 тис. грн., освоєно 5 млн. 535 тис. грн., що складає 33%.

Стосовно субсидій, Олег Вікторович, відмітив, що в області налічується 117 тис. 687 осіб, які мали на рахунках зекономлені кошти, з них звернулися до управління соціального захисту щодо виплати частини невикористаних субсидій – 44 тис. 34 особи, що складає близько 40%.