21.07.2017 — 09:40

У МОЗ провели відеоселекторну нараду щодо механізму дії оновленого Національного переліку основних лікарських засобів

 19 липня у Міністерстві охорони здоров’я України відбулася селекторна нарада в режимі телеконференції під головуванням заступника Міністра Романа Ілика. Він повідомив, що 1 липня 2017 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 р. № 180 «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України». Цим документом був затверджений оновлений Національний перелік основних лікарських засобів.

Заступник Міністра пояснив, що з більш як тисячі найменувань препаратів, які були включені до старої редакції, в оновлений Національний перелік ввійшли лише 345. Однак, це ті життєво необхідні ліки, що рекомендують ВООЗ – якісні, безпечні, з доведеною ефективністю. Таким чином, пояснив Роман Ілик, мають намір на 100 % забезпечити громадян на рівні лікувальних стаціонарів за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів. Дія постанови № 180 не стосується міжнародних закупівель та інсуліну.

Проте, у постанові йдеться, що після задоволення 100% потреби в лікарських засобах, включених до Національного переліку, замовники (зокрема заклади охорони здоров’я) зможуть купувати препарати, що не включені до нього. При цьому перевага повинна надаватися препаратам, включеним до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я. Тобто, ЗОЗ самі вирішуватимуть, яких препаратів, що не увійшли до Нацпереліку, і в яких обсягах потребують.

Роман Романович підкреслив, що ухвалення цього документу стало своєрідним продовженням того шляху, яким прямує МОЗ. Адже з весни «Доступні ліки» через програму реімбурсації на амбулаторному рівні надають хворим за 3 нозологіями. З 1 січня 2018 року мають намір на рівні стаціонарів повністю забезпечувати пацієнтів життєво необхідними препаратами, що входять до Нацпереліку.

Щоправда, у випадках, коли пацієнт вживає ліки, що йому підходять, лікар й далі матиме можливість їх призначати, а громадянин – за власні кошти купувати в аптеці. Єдина умова – препарати мають бути зареєстровані в Україні і входити до оновленого Національного переліку.

Роман Ілик підкреслив, що у вересні Міністерство планує провести спеціальний тренінг для представників регіонів. У ході 2-денного семінару, що пройде у столиці, уповноважених осіб навчатимуть механізмів впровадження постанови на місцях.

Також у ході відеоселектору посадовці Міністерства відповіли на актуальні тематичні запитання, з якими найчастіше звертаються представники регіонів.

Роман Ілик підсумував, що зараз МОЗ працює над питаннями, що стосуються забезпечення хворих на орфанні (рідкісні) захворювання. Оскільки список препаратів для лікування цих недуг також потребує перегляду.

Хмельницький обласний Центр здоров’я.