28.07.2017 — 16:48

Налагодження ефективної взаємодії сторін соціального діалогу

Досвід різних країн світу засвідчує, що проблеми економіки і суспільного життя, в тому числі, у сфері застосування найманої праці, вирішується оптимально, якщо реалізується орієнтація не на конфронтацію, а на досягнення соціальної злагоди, узгодження інтересів різних суспільних груп. В умовах євроінтеграції України, соціальний діалог має стати дієвою і невід’ємною складовою стабільності соціально-економічних та трудових відносин.

Проведення «круглих столів» в рамках реалізації Європейських проектів стає перспективним та саме таким, що сприяє ефективному  соціальному діалогу у сфері трудових відносин.

З метою налагодження співпраці із профільними організаціями, 27 липня 2017 року Хмельницьким відокремленим підрозділом «Центр розвитку місцевого самоврядування» (далі –Центр) організовано та проведено «круглий стіл» на тему: «Потенційні стейкхолдери реформи органів місцевого самоврядування, в рамках проекту U-LEAD з Європою «Підтримка реформи децентралізації в Україні» (далі – Проект).

 Для участі в круглому столі запрошені: представники громадських організацій,  профспілок, територіальне відділення асоціації платників податків України, агенція сталого розвитку АСТАР, експерти з бюджетних питань, працівники галузі культури – директори бібліотек, засоби масової інформації, представник Державної  регуляторної служби у Хмельницькій області та відділення НСПП в Хмельницькій області (далі – Відділення).

Цей комунікативний захід організовано з метою презентації кращих практик та історії успіху об’єднаних територіальних громад
(далі-ОТГ) Хмельниччини, ознайомлення з функціями, завданнями і повноваженнями держаних органів, які можуть сприяти розширенню прав і можливостей на місцевому рівні ОТГ в умовах проведення децентралізації влади.

Директор Центру С. Яцковський погодив запропонований регламент зустрічі з учасниками круглого столу та вміло спрямував дискусію в необхідне русло, звертаючи особливу увагу на суттєві  успіхи та існуючі проблеми ОТГ в умовах децентралізації.

Начальник Відділення Т. Бабич окреслила основні завдання і повноваження НСПП, одним із яких є забезпечення здійснення соціального діалогу, шляхом вироблення узгоджених пропозицій щодо розвитку  та стабільності соціально-економічних та трудових відносин в Україні.

Також, звернуто особливу увагу на взаємодію сторін соціального діалогу у виробленні стратегії та напрямків спільної діяльності в умовах децентралізації і участі в ній Відділення.

Учасники «круглого столу» висловили сподівання, що в процесі удосконалення системи державного управління та місцевого самоврядування  в умовах проведення децентралізації влади та об’єднання територіальних громад, відбудеться покращення соціально-трудових і соціально-кономічних  відносин  Хмельницької області.

На завершення заходу, надано корисний інформаційний матеріал та пропозиції для подальшого врахування в роботі.

Крім того, в межах Проекту, учасники отримали додаткові можливості щодо ознайомлення з повноваженнями та завданнями НСПП, як державного інституту вирішення трудових спорів з урахуванням орієнтиру на найкращі Європейські стандарти та досвід, згідно з якими всі соціальні партнери відіграватимуть важливу роль і нестимуть серйозну відповідальність у здійсненні дотримання соціально – трудових прав найманих працівників в умовах проведення децентралізації влади та в об’єднанні територіальних громад.

 

Г. Шинкаренко, заступник начальника відділення НСПП в Хмельницькій області