01.08.2017 — 18:11

Відбулося чергове засідання міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення

Сьогодні під головуванням заступника голови обласної державної адміністрації Валерія Олійника відбулося засідання обласної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення.

На порядок денний засідання було винесено декілька питань.

Про старт загальнонаціонального просвітницького проекту «Я маю право» доповіла в.о. начальника головного територіального управління в області Неля Продан. Посадовець зазначила, що цей проект є продовженням проекту з надання безоплатної правової допомоги населенню. Його у червні поточного року презентували Міністр юстиції Павло Петренко та директор USAID Уейд Уоррен.

 

Основна мета – підвищити рівень поінформованості громадян про їхні права та механізми їх захисту. На Хмельниччині проект стартує з 1 вересня. Розрахований він на три роки, інформація орієнтована на громадян віком  від 18 років. Слоган цього проекту – “Знаю. Вмію. Захищаю”. Основне стратегічне завдання заходів, що проводитимуться у рамках проекту – підвищення рівня знань громадян щодо власних прав у різних галузях суспільного життя.

 

Про проблематику домашнього насильства та торгівлі людьми присутніх поінформувала начальник Служби у справах дітей  облдержадміністрації Ніна Магур. За її словами, випадків торгівлі людьми на Хмельниччині вже декілька років не реєструється. А от статистика щодо сімейного насильства, на жаль, не така гарна.

У сім’ях, що перебувають у складних життєвих обставинах, виховується 1233 дитини, 90% – це саме сім’ї, де реєструються випадки домашнього насильства. Постраждали від нього 45 дітей, 21 дитина з них отримала фізичні травми. 47 батьків позбавлено батьківських прав, 89 дітей отримали статус таких, що позбавлені батьківського піклування.

Про організацію проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи з правової освіти населення серед батьківських колективів доповіла Світлана Фіярська, начальник відділу професійної освіти та виховної роботи управління професійної освіти Департаменту освіти і науки облдержадміністрації. Посадовець повідомила, що така робота включає в себе три різновиди – профілактичну (бесіди та лекції під час батьківських зборів), діагностичну (анкетування, тестування тощо) та корекційну. Також Світлана Ігорівна зазначила, що при кожному навчальному закладі функціонує рада профілактики правопорушень, яка проводить відповідну роботу з учнями та їх батьками. В області на обліку в таких радах перебуває 482 дитини.

 

Також учасники засідання заслухали інформацію представника Хмельницького університету управління та права щодо правопросвітницької роботи, яка здійснюється студентами цього вузу. Основуючись на принципі “Рівний навчає рівного” студенти, що працюють в юридичній клініці університету, проводять бесіди та лекції для учнів. Найпоширеніші теми – юридична відповідальність неповнолітніх, права та обов’язки батьків, тощо.

Також практикується проведення таких лекцій для військовослужбовців військових частин області, основною темою є питання  їх соціального захисту. Для підвищення рівня знань та якості послуг, що надаються в юридичній клініці, практикується також проведення лекцій з різних практичних питань юридичної сфери, психології для самих студентів вузу.

Про заходи, спрямовані на правове виховання мешканців Хмельницької області через засоби масової інформації, інформував представник філії “Національна суспільна Телерадіокомпанія України “Хмельницька регіональна дирекція “Поділля-центр”” Андрій Мацейко. Журналіст зазначив, що і на радіо, і на телебаченні в ефір регулярно виходять відповідні передачі за участю спеціалістів, основною темою яких є роз’яснення різноманітних юридичних аспектів щодо прав та свобод громадян.

На завершення учасники ради обговорили план правопросвітницьких заходів до Дня незалежності України.