01.08.2017 — 15:08

Здійснення контролю за додержанням законодавства про працю

Сьогодні, 1 серпня 2017 року проведено обласне семінар-навчання щодо здійснення контролю за додержанням законодавства про працю органами місцевого самоврядування.

У роботі семінару-навчання взяли участь: начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно правових актів Управління Держпраці у Хмельницькій області Ольга Беренда, заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно правових актів Віталій Роздорожний, начальник відділу з питань експертизи умов праці Юрій Вдовін, представники ГУ ПФУ в Хмельницькій області та посадовці виконавчих органів міських рад міст обласного значення, об’єднаних територіальних громад.

Заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю Віталій Роздорожний зупинився на Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого Постановою КМУ від 26 квітня 2017 р. № 295. Звернув увагу присутніх на делегуванні згідно з Порядком частини повноважень Держпраці органам місцевого самоврядування. Відповідно до якого здійснення контролю з питань своєчасної та у повному обсязі оплати праці, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці, оформлення трудових відносин покладається й на виконавчі органи міських рад міст обласного значення та сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад. Зазначив, що посадові особи Управління Держпраці здійснюватимуть нагляд щодо забезпечення ефективного здійснення виконавчими органами міських рад міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад повноважень, визначених частиною третьою статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», та центральними органами виконавчої влади повноважень, визначених частиною другою статті 259 КЗпП України.

Начальник відділу з питань додержання законодавства про працю Ольга Беренда зупинилася на проведенні інспекційних відвідувань та організації невиїзних інспектувань відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 р. №295. «Контрольні повноваження інспектора праці підтверджується службовим посвідченням встановленої Мінсоцполітики форми, що видається Держпраці. Підставою для видачі посвідчення інспектора праці посадовій особі виконавчого органу ради є лист сільського, селищного, міського голови, до якого додається заповнена картка обліку даних інспектора праці відповідно до форми, затвердженої Мінсоцполітики», – зазначила вона.

Начальник відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Хмельницькій області Юрій Вдовін роз’яснив присутнім процедуру застосування заходів впливу у зв’язку з порушенням законодавства про працю, оскарження припису або вимоги відповідно до вище згаданої постанови. Також детально розповів про складення акта, припису та прийняття рішень за результатами інспекційного відвідування, невиїзного інспектування.

Представники ГУ ПФУ у Хмельницькій області акцентували увагу на взаємодії з Управлінням Держпраці, фіскальною службою, органами місцевого самоврядування щодо виявлення неоформлених трудових відносин та виплати заробітної плати в «конвертах».

У ході семінару-навчання фахівці Управління Держпраці надали змістовні відповіді на всі питання присутніх та гарантували максимальну консультаційну й методичну підтримку Управління Держпраці щодо діяльності інспекторів праці.