02.08.2017 — 11:51

Хмельниччина займає лідируючі позиції за результатами роботи агропромислового сектору

01 серпня перший заступник голови облдержадміністрації  Володимир Кальніченко взяв участь у колегії Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації щодо обговорення актуальних питань агропромислового комплексу.

Так, питанням першим порядку денного обговорено стан проведення комплексу польових робіт у 2017 році.  Начальник відділу організації виробництва продукції рослинництва Ванда Сердюк ознайомила присутніх із ходом жнивної кампанії.

Загалом, посівна площа по всіх категоріях господарств області складає 1 млн. 168  тис. га, що  на 19 тис. га більше минулого року. Валове виробництво зерна очікується в межах 2 млн. 900 тис. тонн, що відповідає запланованому у програмі соціально-економічного розвитку області на поточний  рік.

Агроформування області увійшли у активну фазу збирання ранніх зернових культур. Найвищі темпи збирання в господарствах південних районів, зокрема, у Новоушицькому районі обмолочено 82% зернових, у Дунаєвецькому – 69%, у Кам’янець-Подільському – 64% площ.  На полях області щоденно працює близько 1000 комбайнів.

Підсумовуючи обговорення даного питання, директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олег Омелянюк наголосив, що для завершення жнив з найменшими втратами агроформуванням області необхідно  налагодити безперебійну їх роботу протягом цілого світлового дня.  Також він зазначив, що для збереження нового урожаю серйозну увагу необхідно приділити організації протипожежного захисту хлібних масивів, повній забороні спалювання стерні та пожнивних решток на полі та профілактичним заходам по забезпеченню безпеки праці під час проведення робіт по збиранню.

Крім цього, у ході колегії обговорено питання оплати праці та виробництва валової продукції за перше півріччя 2017 року.  По зазначеному питанню виступила начальник відділу економічного аналізу, прогнозування, розвитку агропромислового комплексу та сільських територій Галина Стаднійчук.

Галина Павлівна зазначила, що індекс обсягу виробництва сільськогосподарської продукції по всіх категоріях господарств  за січень-червень 2017 року порівняно з відповідним періодом минулого року становив 103,1%, в тому числі по сільськогосподарських підприємствах – 103,4 %, по населенню -102,9 відсотка.

За темпом обсягу виробництва сільськогосподарської продукції по всіх категоріях господарств  область займає 2 місце серед регіонів України.

Нарощування обсягів виробництва валової продукції в сільськогосподарських підприємствах забезпечено у тринадцяти районах області, найбільше у Ярмолинецькому (124,6%), Ізяславському (121,7%), Волочиському (121,9%) районах.

За результатами моніторингу за червень поточного року середня заробітна плата в розрахунку на одного штатного працівника  сільського господарства, за основним колом звітності становить 5682 грн., що на 29% перевищує аналогічний показник минулого року.

У 6 районах області, а саме, Деражнянському, Кам’янець-Подільському, Летичівському, Старокостянтинівському, Теофіпольському та  Хмельницькому  середня заробітна плата становить від 6600 грн до 9337 грн., у 5 районах – Віньковецькому, Городоцькому, Красилівському, Полонському,  Шепетівському – понад 5000 грн.

76 сільгосппідприємств області основного кола звітності  забезпечили у червні поточного року виплату заробітної плати у розмірі від  3201 до 5000 гривень, 44 сільгосппідприємства – більше 5000 гривень.

За шість місяців поточного року створено 83 постійних  робочих місця, за шість місяців минулого року – 110.

Третім питанням порядку денного обговорено стан тваринництва за шість місяців  2017 року та перспективи розвитку даної галузі.

В першому півріччі цього року сільгоспвиробниками області забезпечено ріст виробництва тваринницької продукції. По всіх категоріях господарств індекс виробництва валової продукції тваринництва становить 102,8%, і по цьому показнику Хмельницька область зайняла друге місце в державі, в сільськогосподарських підприємствах  індекс виробництва становить 104,2% (5 місце), в господарствах населення 101,7% (ІІ – місце).

За темпами росту виробництва молока, в усіх категоріях господарств, ми зайняли серед областей України І-місце, м’яса – 7 місце, яєць з 23 піднялися до 16 місця.

Якщо говорити про виробництво основних видів продукції тваринництва, то за 6 місяців цього року сільгосппідприємствами вирощено 25,2 тис. тонн м’яса, що на 11% більше відповідного періоду минулого року, виробництво молока зросло майже на 4%  і становить 80 тис. тонн.

Необхідно відзначити позитивну тенденцію у галузі тваринництва, активне інвестування приватних коштів господарюючими суб’єктами у його розвиток.

На перспективу збільшення виробництва продукції тваринництва та чисельності поголів’я тварин в с/г підприємствах в 2017 році продовжені роботи з будівництва тваринницьких ферм і комплексів та їх розширенню, зокрема у ФГ «Маїс» с. Масівці Хмельницького та  ФГ «Бізон»-с. Сахнівці Старокостянтинівського районів – приміщень для утримання молодняка великої рогатої худоби відповідно  на 300 голів та 400 голів, ПП «Аграрна компанія 2004» с.Доброгоща Хмельницького району – відгодівельного свинокомплексу на 12 тис. гол., в с.Свіршківці Чемеровецького району – другої черги свинорепродуктора на 1,6 тис. гол., с.Бубнівка Городоцького району – свинокомплексу на 4 тис. гол., ТОВ «Камчатка» – с.Теліженці Ізяславського району – четвертого модулю свинокомплекса – репродуктора  на 600 голів, ТОВ «Грінлайн Агрогруп» с. Вербка Ярмолинецького району будівництво модульних площадок ангарного типу для відгодівлі свиней на 500 голів.

Крім цього, в с. Великий Скнит – Славутського району товариством з обмеженою відповідальністю «Еко-Міт» впроваджується інвестиційний проект по відгодівлі великої рогатої худоби, де проводиться закупівля молодняка в особистих господарствах населення та по с/г підприємствах і вже знаходиться на відгодівлі 1,5 тис. голів.

В продовжені засіданням заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Вадим Конончук ознайомив присутніх з питаннями підготовки до проведення 30-ї «ювілейної» обласної сільськогосподарської виставки “Агро – Поділля 2017”.

 

За матеріалами Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації