02.08.2017 — 18:19

Відбулось позачергове засідання комісії ТЕБ і НС

У зв’язку з підвищенням температурних показників, що створюють передумови для збільшення кількості загорянь у природних екосистемах області 1 серпня, під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Володимира Кальніченка відбулось позачергове засідання комісії ТЕБ і НС.

Першим питанням порядку денного обговорено стан виконання Плану дій щодо запобігання виникненню пожеж у природних екосистемах і оперативного реагування на них на території області у 2017 році та стан систем протипожежного водопостачання.

Загальна площа лісів Хмельницької області складає 276,15 тис. гектарів або 13,4% від загальної території області. Проте найбільша загроза виникнення лісових пожеж існує на півночі області, де розташовано більше 60 % лісів (Шепетівський, Славутський, Полонський та Ізяславський райони), які складаються переважно із легкозаймистих хвойних насаджень.

Уже з початку поточного року на території області виникла 31 пожежа в екосистемах, з них 2 пожежі в лісових масивах. Крім цього, зафіксовано два випадки загоряння хліба на корені та післяжнивних залишків у Кам’янець-Подільському районі.

Також, на території області розвідано 48 місць залягання торфу загальною площею 8007 га, значна частина яких примикає або знаходиться у лісах. В 2016 році на них виникло 28 пожеж, загальною площею 30,6 га і вже з початку поточного року ліквідовано пожежу на торфовищі у селі Крупець Славутського району.

«Я наголошую на обов’язковому виконанні усіх завдань та заходів, з метою уникнення загорання, зокрема проведення перевірок наявності на комунальних підприємствах, лісокористувачів, аграрних підприємствах засобів пожежогасіння, мінералізованих смуг згідно вимог, пожежних водоймищ, які в обов’язковому порядку мають бути пристосовані для забору води, пристосовану техніку, пункти накопичення протипожежного інвентарю» , – зазначив Володимир Ілліч.

Далі присутні обговорили стан виконання Плану заходів щодо запобігання загибелі людей на водних об’єктах області в літній період.

З початку поточного року на водних об’єктах області загинуло 36 осіб проти 32 за аналогічний період минулого року, на жаль, статистика загиблих залишається практично на одному рівні щороку. Уже з початку купального сезону виявлено загиблими 12 осіб.

Найбільше людей загинуло: у Полонському – 6 людей, Ізяславському – 4 людини по 3 людини в Городоцькому,  Кам’янець-Подільському, Летичівському, Старокостянтинівському та Чемеровецькому районах. Основними причинами загибелі є порушення елементарних правил поведінки на воді, купання в стані алкогольного сп’яніння, купання у не відведених для цього місцях, заплив на великі відстані та переохолодження. Майже всі трагічні випадки на воді трапляються на водоймах, що непристосовані для масового відпочинку людей (на ставках 15 випадків та 21 випадок на річках).

Володимир Кальніченко  акцентував увагу, на недостатій роботі з облаштування тимчасових рятувальних постів, здійснення інформаційно-роз’яснювальної роботи, проведення спільних патрулювань, встановлення заборонних знаків в небезпечних місцях для купання.

За інформацією Головного управління Дерпродспоживслужби в області в Хмельницькій області, включаючи територіальні управління, знаходиться 12 офіційно зареєстрованих пляжів в 7 районах та 2 містах області.

«За результатами обстежень пляжів, їх балансоутримувачам надано пропозиції по усуненню недоліків та приведенню пляжів до вимог «Державних санітарних правил утримання територій населених місць», затверджених наказом МОЗ України», – зазначив начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Дерпродспоживслужби в області Ігор Баланюк.

За результатами усунення недоліків, позитивних результатів лабораторних досліджень води питної із питних фонтанчиків, поверхневих водойм, ґрунту, піску отримали дозвіл або були комісійно підписані Паспорти на пляжі: Волочиський район с.Вільшани – пляж «Ровесник»; Кам’янець-Подільський район с.Велика Слобода – пляж “Дністровська рів’єра”; Кам’янець-Подільський район с.Велика Слобода – пляж «Дві ріки»; м.Красилів – пляж «Левада»; м.Полонне – пляж відпочинку; м.Славута – міський пляж; м.Нетішин – міський пляж; м.Старокостянтинів – пляж “Русалонька”; м.Хмельницький – міський пляж, які на сьогодні приймають відпочиваючих.

Однак, залишились три пляжі, а саме: Летичівський район с.Головчинці; Кам’янець-Подільський район с.Устя – пляж “Смотрич”; Кам’янець-Подільський район с.Гораївка – пляж “Бакота”, на яких було виявлено ряд порушень санітарних правил, що залишились не виконаними, через що не дало змогу погодити Паспорти.

В продовження засідання члени комісії розглянули питання про попередження та недопущення випадків  захворювання на ботулізм.

За даними МОЗ України станом на сьогодні в Україні зареєстровано  90 випадків ботулізму, з них померло 9 людей, у т.ч. 8 внаслідок вживання рибної продукції (в’яленої риби), придбаних в місцях організованої торгівлі.

В Хмельницькій області в 2016 році було зареєстровано 10 випадків ботулізму (без летальних наслідків), а вже з початку цього року зареєстровано 7 випадків захворювання на ботулізм, а саме у Волочиському, Віньковецькому, Старокостянтинівському, Городоцькому, Красилівському, Дунаєвецькому районах та м.Хмельницькому. Причиною захворювання стало вживання неякісних продуктів харчування в основному домашнього виробництва.

Захворювання людей на ботулізмом спричинене було вживанням неправильно консервованих  продуктів тваринного і рослинного походження в герметичній  тарі (м’ясні, рибні консерви, тушонки,  солонини,  ковбаси, помідори, огірки тощо).  В останні роки у виникненні ботулізму не останню роль відіграють консервовані в домашніх умовах гриби.

Розповсюдженість  збудника  цього захворювання в ґрунті і прісних водоймах обумовлює його потрапляння на продовольчу сировину ( овочі, фрукти, гриби, рибу, м’ясо) з якої виготовляють готові  харчові продукти. Порушення технології обробки сировини, тари, умов та температури приготування і зберігання сировини та готових продуктів  сприяє розмноженню збудника та утворенню небезпечного токсину.

За результатами моніторингових досліджень, за багато останніх років, в Україні  не реєструвались випадки захворювання на ботулізм, пов’язаних з вживанням готових харчових продуктів, виготовлених на промислових підприємствах. На жаль,  виключенням є поточний рік, в якому велика кількість людей  цілого ряду областей України, захворіли від вживання річкової в’яленої риби промислового виробництва. В нашій  області такі випадки не зареєстровані.

Випадки, що зафіксовані на Хмельниччині виникли від вживання м’ясних, рибних консервів домашнього виготовлення. По всіх зареєстрованих випадках проведені епідрозслідування та санітарно – протиепідемічні заходи.

Варто пам’ятати основні причини, що сприяють виникненню захворюваності людей на ботулізм:

-Недостатня освіченість та настороженість населення  щодо дотримання умов підготовки сировини, тари, технології приготування консервованої продукції в домашніх умовах, а також умов її зберігання.

-Пізнє  звернення захворілих осіб за кваліфікованою  медичною допомогою, що призводить до важкого перебігу хвороби, а в окремих випадках ( в межах 2-%) до смертельних випадків.

-Не завжди якісно зібраний анамнез у хворої людини, а також  проведене епідрозслідування .

-Не завжди якісно та своєчасно проведені санітарно – протиепідемічні заходи у вогнище захворілої людини.

-Грубі порушення технології виготовлення готової харчової продукції на промислових виробництвах.

-Реалізація на продовольчих ринках області  консервованої продукції домашнього виготовлення  та в’яленої річкової риби.

-Відсутність на місцях в лікувально – профілактичних закладах протиботулінічної сироватки. Недосконала, непродумана для хворої людини система  постачання із МОЗ України протиботулінічної сироватки, що призводить до несвоєчасного її введення.