07.08.2017 — 12:33

Єдиним і найбільш ефективним методом профілактики кору є вакцинація

У зв’язку з погіршенням епідемічної ситуації з кору та за результатами засідання оперативного штабу МОЗ України з реагування на ситуацію з поширення кору в Україні, 4 серпня у Міністерстві охорони здоров’я проведена чергова селекторна нарада у режимі відеоконференції, яку відкрила в.о. Міністра Уляна Супрун та провели начальник ДУ «Центр громадського здоров’я» Наталія Нізова та начальник управління громадського здоров’я МОЗ України Наталя Півень.

Участь у нараді взяли керівники структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних адміністрацій, керівники обласних та міських лабораторних центрів МОЗ України, обласні епідеміологи, інфекціоністи, педіатри та сімейні лікарі.

В ході селекторної наради розглядалися питання епідемічної ситуації з кору, динаміки захворюваності, розподілу до лікувальних закладів вакцини КПК, закупленої за кошти державного бюджету, виконання планових щеплень проти кору, інші критичні проблемні питання.

У попередні роки підвищення захворювання на кір в Україні спостерігалось тричі – у 2001, 2006, 2012 роках, коли захворюваність зростала у десятки і сотні разів. Зокрема, у 2012 році захворіли близько 13 тисяч людей. Ріст захворюваності пов’язується із низьким рівнем вакцинації: у 2016 році лише 45% дітей в Україні отримали щеплення від кору, повторну дозу вакцини отримало лише 30% дітей.

За офіційними даними за 7 місяців 2017 року в Україні зареєстровано 958 випадків. Переважна більшість хворих – діти. Серед загальної кількості тих, хто захворів за 7 місяців цього року, дитяче населення у віці 1-9 років складає 60 %.

Хворі на кір зафіксовані у 17 регіонах України. Найбільше їх – в Івано-Франківській (437 хворих) , Одеській (393) та Тернопільській (273) областях.

На сьогодні у МОЗі працює оперативний штаб з реагування на ситуацію з поширенням кору в Україні. Щочетверга кожна область звітує про ситуацію з захворюванням, наявністю вакцини, проведенням вакцинації серед населення.

У Хмельницькій області в поточному році зареєстровано 5 випадків захворювання на кір, з них 2 дітей. У всіх хворих діагноз підтверджений лабораторно.

3 інфіковані особи, з яких 1 дитина, приїхали з Івано-Франківська, Одеси, Тернополя, стали джерелом зараження інших 3 осіб. Ці випадки кору були зареєстровані у Теофіпольському і Чемеровецькому районах та м. Кам’янці-Подільському.

На сьогодні  з підозрою на кір лікується 5 хворих: по 2 у ХМІЛ та Шепетівській ЦРЛ, 1 у Дунаєвецькій ЦРЛ, проводиться лабораторні дослідження.

Крім того, учасники селекторної наради в Хмельницькій студії, яка проходила під головуванням директора Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації Якова Цуглевича, проаналізували ситуацію в  області  із вакцинацією дітей проти кору.

Так, для її проведення у 2017 році область вже отримала 52 736 доз вакцини «КПК», перша партія якої в кількості 20 500 доз поступила в кінці грудня минулого року, у лютому поточного року надійшло ще 5 600 доз, а на початку червня місяця – наступні   26 636 доз.

Показники охоплення дитячого населення області вакцинацією проти кору в 2017 році  є вищими загальнодержавних: щеплено 47,8% від підлягаючих вакцинації дітей проти кору у віці 1 рік (Україна – 45.7 %).  Кращими за державні є показники ревакцинації проти кору:

КПК-1 у віці  2 років і старше:  область – 38,7 %;  Україна – 35,4 %;

КПК-2 у віці 6 років: область – 50, %;  Україна – 42,4 %;

КПК-2 у віці 7 років і старше – 35,9 %;  Україна – 28,8 %.

На даний час в області наявні 24 357 доз комплексної вакцина від кору, паротиту і краснухи ПРІОРИКС, виробленої компанією ГлаксоСмітКляйн Біолоджікалз С.А., Бельгія. Вона безпечна, ефективна і забезпечує тривалий захист. Для повного задоволення потреби на поточний рік область очікує на отримання найближчим часом від МОЗ ще близько 13 тисяч доз.

Рішенням оперативного штабу МОЗ України визнано необхідним:

  1. розглянути ситуацію на Раді Національної безпеки та оборони України,
  2. провести заходи з підсилення імунізації дітей віком 1-9 років життя впродовж 11 вересня – 15 жовтня,
  3. керівникам закладів освіти не допускати нещеплених проти кору дітей в організовані колективи у новому навчальному році,
  4. посилити просвітницьку роботу з населенням щодо епідеміологічної ситуації та кір та попередження захворювань шляхом щеплень (імунопрофілактики) населення,
  5. в центрах ПМСД – забезпечити дотримання «холодового ланцюга» при збереженні, транспортуванні вакцини в межах місячної потреби, решту вакцини зберігати у районних, міських, обласних складах, забезпечити щотижневий моніторинг захворюваності на кір та негайних у випадку спалаху кору із інформуванням ДОЗ та МОЗ.

Враховуючи епідеміологічну ситуацію медики краю продовжують нагадувати, що єдиним і найбільш ефективним методом профілактики кору є вакцинація. Провести щеплення від цієї недуги можна у центрах первинної медико-санітарної допомоги за місцем проживання дитини. Важливе також своєчасне звернення батьків хворих дітей та дорослих хворих за медичною допомогою та недопущення контакту здорових осіб із хворими на кір.

 

За інформацією Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА