09.08.2017 — 17:14

Проведено черговий селектор щодо стану реалізації проектів, що фінансуються у 2017 році за кошти ДФРР

Сьогодні заступники голови адміністрації провели обласну селекторну нараду з головами районних державних адміністрацій, міськими головами, головами об’єднаних територіальних громад, керівниками структурних підрозділів райдержадміністрацій, виконкомів міських (міст обласного значення) рад та міських, селищних, сільських рад об’єднаних територіальних громад, а також з представниками замовників будівництва об’єктів, що фінансуються з коштів ДФРР.

Під час селектору розглянуто ряд питань, зокрема, про стан реалізації проектів, що фінансуються у 2017 році за кошти державного фонду регіонального розвитку, організацію роботи щодо розробки, подання проектів та освоєння  субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад.

Як відмітив т.в.о. заступника голови адміністрації Олег Гуменний, у 2017 році Хмельницькій області передбачено 139,8 млн.грн. коштів державного фонду регіонального розвитку, з яких на звітний період (січень-серпень) 23,7 млн.грн., профінансовано станом на 08.08.2017 року – 20,8 млн.грн. та освоєно лише 3,5 млн.гривень.

За рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку здійснюється фінансування 53 об’єктів та по 1 об’єкту передбачено погашення кредиторської заборгованості.

“Сьогодні нам необхідно з’ясувати причини повільного використання коштів державного фонду регіонального розвитку по тим об’єктам, замовники будівництва яких вже отримали фінансування, а також стан проведення тендерних процедур, визначення підрядників будівництва та укладання договорів по іншим проектам”, – додав Олег Вікторович.

В свою чергу, заступник голови адміністрації Валерій Олійник нагадав учасникам селектору, що постановою Кабінету Міністрів України від 07.06.2017 року № 410 для об’єднаних територіальних громад Хмельницької області передбачено 167 млн. 31 тис. грн. з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад у 2017 році.

Також посадовцем було відмічено, що до облдержадміністрації надійшли звернення від 18 об’єднаних територіальних громад щодо надання висновку на переліки зі 107 проектів, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів даної субвенції. Облдержадміністрацією надано висновки на 84 проекти на загальну суму 79,5 млн.гривень. Так, нерозподілений залишок коштів складає 87 млн. 459 тис. гривень, або 52,4 % від загальної суми субвенції.

Комісією при Мінрегіоні України погоджено на цей час 36 проектів від 5 громад на загальну суму 40 млн. гривень.

На сьогоднішній день на рахунках громад знаходиться понад 92 млн. грн., або 55,1 % від загальної суми субвенції, а касові видатки – 0,0 грн.

Валерій Цезарович наголосив, що з метою недопущення повернення коштів до держбюджету в кінці року, забезпечення реалізації проектів у повному обсязі необхідно прискорити підготовку та подання переліків проектів та відповідних проектних заявок на облдержадміністрацію та комісію Мінрегіону. Відтак, голови громад мають сьогодні пояснити, які причини зволікання із поданням проектів та що заважає реалізації вже затверджених проектів.

В продовження селектору, заступник начальника управління регіонального розвитку та будівництва облдержадміністрації Світлана Пасічник розповіла про підготовку проектів на конкурс з відбору проектів регіонального розвитку, які можуть реалізовуватись за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від ЄC у рамках виконання Угоди про фінансування Програми підтримки секторальної політики.

За словами Світлани Михайлівни, Мінрегіоном України 27 липня 2017 року оголошено конкурсний відбір проектів регіонального розвитку, які можуть реалізовуватись за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від ЄC у рамках виконання Угоди про фінансування Програми підтримки секторальної політики. Загальна сума коштів, які спрямовуються для реалізації таких проектів складає 600,75 млн грн.

Строк, протягом якого приймаються проекти для участі у конкурсі, — два місяці з дати публікації оголошення – до 27 вересня 2017 року.

Нормативними актами затверджені Порядок проведення конкурсного відбору, вимоги до опису проектів, форми подання документів, склад конкурсної комісії. Ініціатором проектів має бути обласна державна адміністрація, замовниками – органи виконавчої влади, а також можуть бути державні та комунальні установи чи організації.

Як відмітила заступник, необхідно у дуже стислі терміни розробити, або доопрацювати проекти, які вже є розробленими, та подати їх на конкурс від облдержадміністрації. Це мають бути проекти, впровадження яких сприятиме регіональному розвитку та матимуть значний економічний чи соціальний ефект.

Підсумовуючи селектор перший заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко додав, що необхідно активізувати роботу в даному напрямку, оскільки не всі райони квапляться з поданням проектів.

“Сьогодні об’єднанні територіальні громади отримують значну фінансову підтримку від держави на розвиток та розбудову інфраструктури ОТГ. Тому необхідно використати цю можливість у повному обсязі і не допустити повернення коштів”, – додав Володимир Ілліч.