10.08.2017 — 14:49

Професійне навчання за сприяння державної служби зайнятості

Професійне навчання населення в Україні є актуальною державною проблемою. Державі важливо забезпечити конкурентоспроможність наших трудових ресурсів на ринку праці, а людині – можливість отримати професію, постійно вдосконалюватися.

Певна роль у вирішені цієї проблеми належить і Державній службі зайнятості, де одним із пріоритетних напрямків роботи є професійне навчання, перенавчання та підвищення кваліфікації безробітних. Лише в нашій області щорічно декілька тисяч безробітних, які офіційно зареєстровані в центрах зайнятості, залучаються до професійного навчання.

Сергій Черешня зазначає, що професійне навчання безробітних – це одна із соціальних послуг, яка надається державною службою зайнятості. Цією послугою протягом 7 місяців 2017 року скористалось більш, як  3,5  тис. зареєстрованих безробітних. До кінця року передбачається, що ще не менше як 2 тисячі безробітних буде залучено до професійного навчання. Навчання обласною службою зайнятості організовується на замовлення роботодавців або для самозайнятості, провадження підприємницької діяльності, тобто під конкретне робоче місце. До прикладу, лише протягом січня-червня 2017 року вже здійснювалось навчання близько 3,6 тис. безробітних на замовлення більш як 1000 підприємств. Переваги такого навчання: з роботодавцями погоджуються навчальні програми, вони беруть участь у кваліфікаційній атестації безробітних, гарантують проходження слухачами виробничої практики на підприємствах, а в послідуючому забезпечують 100% працевлаштування.

Для навчання зареєстрованих безробітних використовується база Центрів професійно-технічної освіти державної служби зайнятості України (ЦПТО). В Україні діє 11 таких центрів, що оснащені новим сучасним обладнанням та новітніми технологіями. Навчання в них здійснюється за широким спектром робітничих професій. Серед них професії деревообробної, металообробної та будівельної галузей, сфери побутового обслуговування населення і торгівлі, сільського господарства, туристичної сфери, готельного господарства, ресторанної справи, відродженню професій народних промислів.  Найбільше безробітних з нашої області навчається в Рівненському ЦПТО. Для безробітних навчання вважається безкоштовним. Для його організації використовуються кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Вартість навчання однієї особи залежить від тривалості навчання та  професії і коливається в межах від 200 до 7 тис.  грн.

        

За інформацією відділу організаційно-інформаційної роботи та архівної справи ОЦЗ