14.08.2017 — 11:06

Майже 300 тисяч штрафу доведеться сплатити підприємцю за використання нелегальної праці

Керівництвом Управління Держпраці у Хмельницькій області, за матеріалами документальної позапланової виїзної перевірки ГУ ДФС у Хмельницькій області, накладено майже 300 тисяч штрафу на фізичну особу-підприємця за порушення вимог щодо укладення трудових договорів, оформлення трудових відносин з працівниками та своєчасності виплати заробітної плати та відрахувань з неї.

Штраф на фізичну особу-підприємця накладено в рамках співпраці Державної служби України з питань праці з органами ДФС України та органами ПФУ.

Згідно з документальною позаплановою виїзною перевіркою ГУ ДФС у Хмельницькій області з питань укладення з найманими працівниками трудових договорів встановлено, що за період з 01.05.2017р. по 30.06.2017р. ФОП використовував працю трьох працівників (двох продавців та одного бармена) без належного оформлення трудових договорів, що підтверджується актами перевірок та наданими поясненнями працівників, які виконували роботу без офіційного працевлаштування, чим порушено ч.3 ст. 24 Кодексу законів про працю України.

Також, з’ясовано, що за травень 2017 року заробітна плата найманим працівникам ФОП була виплачена з порушенням строків та періодичності її виплати, чим порушено ст. 115 КЗпП України та ст. 24 Закону України «Про оплату праці».

Відповідно до статті 265 КЗпПУ за кожного неоформленого працівника передбачений штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати. Так, підприємцю доведеться сплатити штраф на загальну суму 291 тисяча 200 гривень, включаючи інші порушення трудового законодавства.

На даний час механізм накладення на суб’єктів господарювання та роботодавців штрафів за порушення законодавства про працю, передбачений частиною 2 статті 265 Кодексу законів про працю України визначено Порядком накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2013 року № 509.

Так, відповідно до пункту 2 Порядку вищевказані штрафи можуть бути накладені на підставі акта документальної виїзної перевірки ДФС, її територіального органу, в ході якої виявлені порушення законодавства про працю.

Уже в наступному 2018 році, в рамках пенсійної реформи планують посилити вимоги для отримання пенсії за віком. Зокрема, для отримання пенсії в 60 років потрібно мати як мінімум 25 років стажу. Тому працівники повинні вимагати від роботодавця легального оформлення трудових відносин через укладання трудового договору, а також регламентацію трудових відносин відповідно до вимог чинного трудового законодавства. У разі відмови роботодавця кожен громадянин має право звернутися до компетентних державних органів за захистом своїх трудових прав. Більш того при виявленні порушення трудових прав, працівник може своєчасно звернутися з позовом до суду щодо дій роботодавця, який позбавив його соціальних гарантій.